ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση για διακίνηση πλαστών συριακών διαβατηρίων στην Τουρκία

προειδοποίηση-για-διακίνηση-πλαστών-352684

Δίκτυο διακίνησης πλαστών συριακών διαβατηρίων, το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στην Τουρκία, διευκολύνει την παράνομη είσοδο μεταναστών στην ΕΕ, προειδοποίησε την Δευτέρα ο επικεφαλής της Frontex.

«Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία και αγοράζουν πλαστά συριακά διαβατήρια επειδή έχουν καταλάβει ότι θα έχουν ένα απρόσμενο κέρδος -οι Σύροι εξασφαλίζουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ» δήλωσε ο Φαμπρίτσε Λεγκέρι της Frontex μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα πλαστά συριακά διαβατήρια μιλούν συχνά αραβικά. Μπορεί να προέρχονται από την βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή, αλλά έχουν ως επί το πλείστον το προφίλ του οικονομικού μετανάστη» πρόσθεσε.

Ζήτησε επαγρύπνηση στα ευρωπαϊκά σύνορα, διευκρίνισε πάντως πως «σήμερα δεν έχουμε κάποιο αντικειμενικό στοιχείο που να μας επιτρέπει να πούμε ότι πιθανοί τρομοκράτες εισήλθαν στην Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο».

Ο επικεφαλής της Frontex επανέλαβε εξάλλου το αίτημά του για αποστολή επιπλέον μεθοριακών φρουροί από τις χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτραπεί η καταγραφή όλων των μεταναστών και προσφύγων που υπάρχουν στην χώρα.

«Λόγω της μεγάλης ροής υπάρχει κορεσμός των συστημάτων καταγραφής, και ως εκ τούτου δεν καταγράφονται όλοι οι μετανάστες. Έχουμε μια ιδέα για τις εθνικότητες […] αλλά όχι συνολική εικόνα για το ποιος μπαίνει και ποιο είναι πραγματικά το προφίλ όλων αυτών των μεταναστών» επισήμανε.

Ο Λεγκέρι δήλωσε ακόμα ότι συμφωνεί με τις ανησυχίες της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε για τους κινδύνους που διατρέχει η ζώνη Σένγκεν αν οι μετανάστες που συρρέουν στην Ευρώπη δεν μοιράζονται δίκαια στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Είναι ένας κίνδυνος που αρχίζουμε να αισθανόμαστε καθημερινά. Βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται οι αστυνομικές περιπολίες κατά μήκος των εσωτερικών συνόρων [της ζώνης Σένγκεν]» σημείωσε ο Λεγκέρι.

«Αν η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων [της ζώνης Σένγκεν] δεν διέπεται από αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών, υπάρχει κίνδυνος κάθε κράτος να ξαναρχίσει τους ελέγχους στα εθνικά του σύνορα, κάτι που δεν θα είναι πιο αποτελεσματικό» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου