ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: “Βγείτε από το Facebook και προσευχηθείτε!”

αίγυπτος-βγείτε-από-το-facebook-και-προσευχ-352907

Σε διαθεσιμότητα από τις θρησκευτικές αρχές τέθηκε Αιγύπτιος μουεζίνης ο οποίος κατηγορήθηκε ότι αναφώνησε «Η προσευχή είναι καλύτερη από το Facebook» στο κάλεσμά του προς τους πιστούς για την πρωινή προσευχή.

Τον μουεζίνη Μαχμούτ αλ Μογκάζι, που αρνείται την κατηγορία, κατήγγειλαν πιστοί σε χωριό της επαρχίας Μπεχέιρα, βόρεια του Καΐρου, οι οποίοι παραπονέθηκαν ότι ο Αλ Μογκάζι τροποποίησε την παραδοσιακή κλήση. Οι κάτοικοι του χωριού ανέφεραν τον Αλ Μογκάζι στο αρμόδιο υπουργείο Θρησκευμάτων, καταγγέλλοντας ότι, αντί να φωνάξει «Η προσευχή είναι καλύτερη από τον ύπνο», φώναξε «Η προσευχή είναι καλύτερη από το Facebook». Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο, αναφέροντας ότι ο Αλ Μογκάζι τέθηκε σε διαθεσιμότητα. «Η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην εισαγγελία, η οποία θα διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Αλ Μογκάζι, όμως, εμφανίσθηκε την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή διατεινόμενος ότι οι καταγγελίες εις βάρος του είναι ψευδείς και υποστηρίζοντας ότι πίσω από αυτές κρύβονται μέλη της εκτός νόμου Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Η Αδελφότητα ήθελε να με βγάλει από το τέμενος. Απαγορεύω σε κάθε οργανωμένη ομάδα να χρησιμοποιεί το τζαμί για την προπαγάνδα της και απαγορεύω τα μη εγκεκριμένα μαθήματα», υποστήριξε ο Αλ Μογκάζι, ο οποίος δήλωσε ότι ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άδικες κατηγορίες εις βάρος του.

Χιλιάδες ιμάμηδες, σε όλη την Αίγυπτο, έχουν παυθεί από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα λόγω σχέσεων με την Αδελφότητα, ενώ κοινό κήρυγμα έχει συμφωνηθεί για την προσευχή της Παρασκευής, με το υπουργείο να επιλέγει το θέμα κάθε εβδομάδα.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου