ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: Κινδυνεύει η Σένγκεν από τις διαφωνίες στην ΕΕ για το προσφυγικό

μέρκελ-κινδυνεύει-η-σένγκεν-από-τις-δι-354870

Η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μείζονα πρόκληση για τη Γερμανία, η οποία δεν πρόκειται να διευθετηθεί σύντομα, και καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ευελιξία και υπομονή -στηλιτεύοντας συμπεριφορές μίσους. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η συνθήκη Σένγκεν εάν δεν μπορέσει η Ευρώπη να συμφωνήσει στην ίση κατανομή των προσφύγων.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μίας τεράστιας εθνική πρόκλησης. Θα είναι μια κεντρική πρόκληση όχι μόνο για ημέρες ή μήνες, αλλά για μια μακρά χρονική περίοδο» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

«Η γερμανική επιμέλεια είναι σπουδαία, όμως αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι γερμανική ευελιξία» επισήμανε.

Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ οφείλει να «προχωρήσει» στην απάντησή της στη μεταναστευτική κρίση, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να «σπάσει» τον θεμελιώδη δεσμό της με τα «παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη».

«Τα παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη ήταν έως τώρα στενά δεμένα με την Ευρώπη και την ιστορία της, ως θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η Ευρώπη αποτύχει στην κρίση των προσφύγων, ο δεσμός αυτός με τα παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη θα σπάσει» δήλωσε.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι η διαμάχη σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ κινδυνεύει να θέσει υπό αμφισβήτηση η ελεύθερη μετακίνηση στη βάση της συνθήκης Σένγκεν.

«Εάν δεν επιτύχουμε στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων, τότε φυσικά το ζήτημα της Σένγκεν θα μπει στην ατζέντα πολλών» δήλωσε.

Η καγκελάριος ζήτησε για μια ακόμη φορά να υπάρξουν ποσοστώσεις υποδοχής ανά ευρωπαϊκή χώρα για τους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη, ιδέα που απορρίπτεται από πολλά κράτη. Η Γερμανία αναμένει ότι θα χρειαστεί να υποδεχθεί φέτος 800.000 αιτούντες άσυλο, τετραπλάσιους απ’ ό,τι το 2014.

«Γνωρίζω πως ορισμένες χώρες έχουν ορισμένες θέσεις» προσέθεσε και κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν «μία κατεύθυνση όσο το δυνατόν πιο κοινή».

Όμως «αν αρχίσουμε να λέμε δεν θέλω μουσουλμάνους […], αυτό δεν μπορεί να είναι καλό» δήλωσε, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στην αρχή της «αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος».

Η ίδια δήλωσε επίσης πως «πρέπει να αφαιρεθεί βάρος από την Ιταλία», καθώς η Ρώμη δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν μέσω της Μεσογείου.

Παράλληλα τόνισε πως η Γερμανία είναι αρκετά «ισχυρή» για να ξεπεράσει την πρόκληση που αντιπροσωπεύει η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. «Η οικονομία μας είναι σταθερή, η αγορά εργασίας μας είναι ισχυρή και μάλιστα έτοιμη να απορροφήσει [εργατικό δυναμικό]» ανέφερε.

Η ίδια ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί έως τις 24 Σεπτεμβρίου σειρά μέτρων για την προσαρμογή της γερμανικής νομοθεσίας στην κατάσταση, ώστε να επιταχυνθούν κυρίως η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, η αρωγή και η στέγαση των προσφύγων.

Τέλος η Μέρκελ διαμήνυσε για μία ακόμη φορά πως δεν θα υπάρξει η παραμικρή «ανοχή» έναντι της ακροδεξιάς, καθώς οι ρατσιστικές ενέργειες έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εκφράζοντας παράλληλα την «υπερηφάνεια και την ευγνωμοσύνη» της για τους «αναρίθμητους» ανθρώπους που βοηθούν τους πρόσφυγες στη Γερμανία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου