ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Καταδίκη 12 ανθρώπων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

αίγυπτος-καταδίκη-12-ανθρώπων-για-συμμε-360056

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χθες σε θάνατο 12 ανθρώπους που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών.

Μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, το καλοκαίρι του 2013, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι δρουν σε αντίποινα για την αιματηρή καταστολή εναντίον των υποστηρικτών του πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία, για την θανατική καταδίκη των 12 κατηγορουμένων θα πρέπει να εκφράσει την άποψή του –η οποία δεν είναι δεσμευτική– ο Μουφτής της Αιγύπτου.

Οι έξι από τους κατηγορούμενους είναι προφυλακισμένοι ενώ οι υπόλοιποι δικάστηκαν ερήμην. Κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στο ΙΚ και για τη συγκρότηση ενός “τρομοκρατικού πυρήνα” στην Αίγυπτο.

Σε μια άλλη δίκη, στην επαρχία Σαρκίγια, δύο ξαδέλφια καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών γιατί διέδιδαν μέσω του Facebook την τζιχαντιστική ιδεολογία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου