ΔΙΕΘΝΗ

Γουατεμάλα: Σε νέα δίκη οδηγείται ο πρώην δικτάτορας Εφραίν Ρίος Μοντ

γουατεμάλα-σε-νέα-δίκη-οδηγείται-ο-πρώ-362531

Ο πρώην δικτάτορας της Γουατεμάλας θα περάσει από μια «ειδική» δίκη την επόμενη χρονιά για γενοκτονία, καθώς η διαδικασία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και ο 89χρονος Εφραίν Ρίος Μοντ δεν θα χρειαστεί να καταθέσει, ούτε να είναι απαραιτήτως παρών, ενώ δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή εάν καταδικαστεί, αποφάσισε χθες δικαστήριο της χώρας το οποίο επικαλέστηκε το γεγονός ότι πάσχει από άνοια.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο αυτή η απόφαση δίνει κάποιες ελπίδες σε όσους θέλουν να καταδικαστεί ξανά ο Ρίος Μοντ, δύο χρόνια μετά την ιστορική απόφαση σε βάρος του στρατηγού ε.α. στη δίκη του για γενοκτονία, που όμως ανατράπηκε εξαιτίας διαδικαστικών παρατυπιών.

Λόγω της «ανικανότητας του κατηγορουμένου να συμμετάσχει σε μια δημόσια δίκη» η διαδικασία θα λάβει χώρα κεκλεισμένων των θυρών από την 11η Ιανουαρίου 2016, δήλωσε χθες ο δικαστής στον οποίο έχει ανατεθεί ο φάκελος της υπόθεσης, ο Χάιμε Γκονσάλες. «Όλες οι ψυχιατρικές γνωματεύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από ψυχική ασθένεια», πρόσθεσε ο Γκονσάλες. Ο κατηγορούμενος θα εκπροσωπείται στη διαδικασία από τους συνηγόρους του.

Ο Ρίος Μοντ, όπως και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος του, διώκεται για τη σφαγή 1.770 ιθαγενών από τις ένοπλες δυνάμεις επί των ημερών του στρατιωτικού καθεστώτος του (1982-1983).

Η στρατιωτική χούντα του Ρίος Μοντ σηματοδότησε, παρότι δεν διήρκεσε πολύ, μια από τις πιο βίαιες περιόδους του εμφυλίου πολέμου ο οποίος μαινόταν στη Γουατεμάλα επί 36 χρόνια (1960-1996) και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έως και 250.000 άνθρωποι.

Ο Ρίος Μοντ κατηγορείται ότι εφάρμοσε μια πολιτική καμένης γης. Η πρώτη καταδίκη του για γενοκτονία, το 2013, είχε χαρακτηριστεί ορόσημο για τη δικαιοσύνη στη χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής.

Ο στρατηγός ε.α., ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, με βάση τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στις αρχές Αυγούστου, πάσχει από άνοια, αν και έχει στιγμές διαύγειας.

Εάν ο Ρίος Μοντ κριθεί ένοχος δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή και θα εκτίσει την ποινή του υπό συνθήκες κατάλληλες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας από τα οποία πάσχει, είτε κατ’ οίκον ή σε κάποιο νοσοκομείο, ο Έκτορ Ρέγες, δικηγόρος του Νομικού Κέντρου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Έστω κι αν δεν πάει στη φυλακή, εάν κριθεί ένοχος αυτή θα είναι μια νίκη για τα θύματα, διότι αυτό θα αποτελέσει απόδειξη του ότι ήταν υπεύθυνος, απόδειξη ότι διαπράχθηκε γενοκτονία πράγματι» στη Γουατεμάλα, πρόσθεσε ο Ρέγες.

Στην πρώτη του δίκη ο Ρίος Μοντ είχε καταδικαστεί σε 80 χρόνια κάθειρξη.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου