ΔΙΕΘΝΗ

Το τρίτο μνημόνιο στοίχισε σε Μέρκελ και γερμανούς συντηρητικούς δύο μονάδες

το-τρίτο-μνημόνιο-στοίχισε-σε-μέρκελ-κ-362779

Δύο ποσοστιαίες μονάδες στοίχισαν στους συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κοινοβουλευτικού συνασπισμού για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ενώ σοβαρό πλήγμα φαίνεται πως έχει δεχθεί και η δημοτικότητα της ίδιας της καγκελαρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa δείχνει ότι ο συντηρητικός συνασπισμός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) συγκεντρώνει ποσοστό 41%, δύο μονάδες λιγότερες από ό,τι μία εβδομάδα πριν. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι επωφελούνται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι μοιράζονται την εξουσία στο πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού» με τη Μέρκελ και παραμένουν στο 23%. Το ριζοσπαστικό κόμμα Αριστερά (Die Linke) και το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνουν 11% και 4% αντίστοιχα.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν την Μέρκελ αν διεξάγονταν άμεσες εκλογές για την καγκελαρία έπεσε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, στο 53%, σημειώνοντας υποχώρηση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, η Μέρκελ παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς καγκελαρίους μεταπολεμικά και, αν και ο αντίπαλός της του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κερδίζει δύο μονάδες, παραμένει μακράν δεύτερος με ποσοστό 14%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Forsa Μάνφρεντ Γκέλνερ, ο λόγος για την πτώση των ποσοστών της Μέρκελ είναι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία την περασμένη Τετάρτη για το πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο Γκέλνερ υποστηρίζει πως ενώ το 41% είναι το μέσο ποσοστό υποστήριξης των συντηρητικών που καταγράφηκε από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας, όταν διενεργήθηκε η έρευνα της κοινής γνώμης, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 40% την Παρασκευή.

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία μεταβαίνει την Τετάρτη στην πόλη Χαϊντενάου, στην Ανατολική Γερμανία, όπου οι διαδηλώσεις εναντίον των προσφύγων μετατράπηκαν σε βίαια επεισόδια στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δέχεται επίσης κριτική για τη διαχείριση των προβλημάτων που προκαλεί το κύμα αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη Γερμανία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου