ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνείς αντιδράσεις για την καταδίκη Ουκρανού σκηνοθέτη από ρωσικό στρατοδικείο

διεθνείς-αντιδράσεις-για-την-καταδίκ-363438

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την καταδίκη του Ουκρανού σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ σε 20ετή κάθειρξη με την κατηγορία της τρομοκρατίας από ρωσικό στρατοδικείο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτήρισε “δικαστικό λάθος” την καταδίκη του Σεντσόφ αλλά και του Ουκρανού οικολόγου ακτιβιστή Αλεξάντρ Κολτσένκο, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών. Ανέφερε μάλιστα ότι κατηγορήθηκαν “αβάσιμα για συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων” στην Κριμαία.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους εκτιμούν ότι οι καταδίκες αυτές “παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας “την άμεση απελευθέρωση” του Σεντσόφ και του Κολτσένκο.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζουν “την παράνομη προσάρτηση” της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο του 2014, η Μογκερίνι σημείωσε ότι “τα ρωσικά δικαστήρια δεν είναι αρμόδια για να δικάζουν ενέργειες που διαπράχθηκαν έξω από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσίας”.

“Η ΕΕ συνεχίζει να καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να απελευθερώσει άμεσα τους κ. Σεντσόφ και Κολτσένκο και να εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή τους στην Ουκρανία”, κατέληξε.

Η Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική Ακαδημία που εκπροσωπεί περίπου 3.000 δημιουργούς ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του Σεντσόφ. Μεταξύ άλλων, το αίτημα υπογράφηκε από τους σκηνοθέτες Κεν Λόουτς, Βιμ Βέντερς και Άκι Καουρισμάκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου