ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία:Κάθε δύο μέρες ένας αποκεφαλισμός θανατοποινίτη

σαουδική-αραβίακάθε-δύο-μέρες-ένας-απ-363984

Η Σαουδική Αραβία έχει εκτελέσει τουλάχιστον 175 ανθρώπους κατά το παρελθόν έτος, με ρυθμό έναν αποκεφαλισμό κάθε δύο ημέρες, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το βασίλειο των Σαούντ σκότωσε 102 καταδικασμένους εγκληματίες στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε αυτούς περιλαμβάνονται παιδιά που ήταν κάτω των 18 ετών όταν διέπραξαν το αδίκημα, και άνθρωποι που είχαν νοητική αναπηρία.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία μαζί με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) τηρεί αρχείο με τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώνει η Σαουδαραβική κυβέρνηση είπε ότι ο ρυθμός των εκτελέσεων αυξήθηκε ξαφνικά τον Αύγουστο του περασμένου έτους και συνέχισε ανοδικά επί του νέου βασιλιά Σαλμάν, από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με νέα έκθεση 44 σελίδων, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 2.208 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στη Σαουδική Αραβία από τον Ιανουάριο του 1985.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς, το 48,5%, ήταν ξένοι υπήκοοι, ο οποίοι, όπως λέει η Αμνηστία, υποφέρουν δυσανάλογα υπό το καθεστώς της Σαουδαραβικής δικαιοσύνης λόγω του συνδυασμού της ξενοφοβικής προκατάληψης και της άγνοιας της αραβικής γλώσσας, που δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν τη διαδικασία.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις – το 28% από το 1991 – εκτελέστηκαν για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Θανατικές ποινές εκτελέστηκαν επίσης για άλλα εγκλήματα που δεν θεωρούνται τα «πιο σοβαρά» και πολλές φορές δεν είναι καν αδικήματα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Περιλαμβάνουν μοιχεία, «αποστασία», και μαγεία.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, το σύστημα της Σαουδαραβικής δικαιοσύνης, η οποία ενέκρινε τις δολοφονίες αυτές είναι «βαθιά εσφαλμένο».

«Η χρήση της θανατικής ποινής είναι τρομακτική σε όλες τις περιστάσεις, και είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό όταν αυθαίρετα εφαρμόζεται μετά από κατάφωρα άδικες δίκες.

Αντί να υπερασπίζονται τις κάκιστες επιδόσεις της χώρας, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να θεσπίσουν επειγόντως ένα επίσημο μορατόριουμ για τις εκτελέσεις και να εφαρμόσουν τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης σε όλες τις ποινικές υποθέσεις», αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου