ΔΙΕΘΝΗ

Το «βίντεο της ντροπής» καταδίκασε ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης

το-βίντεο-της-ντροπής-καταδίκασε-ο-κ-371266

Τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρού κρατουμένου στα αστυνομικά κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς, όταν συνελήφθη από μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, τον οποίο κατέγραψε βίντεο, καταδίκασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου. Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε το βίντεο «βίντεο της ντροπής», τονίζοντας ότι δεν θα υπάρχει συγκάλυψη.

Το περιστατικό συνέβη τη νύχτα της 10ης Φεβρουαρίου, 2014, και την Τρίτη, 18 Αυγούστου, ο νεαρός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή. Κατά τη διάρκεια της δίκης προβλήθηκε βίντεο με σκηνές απίστευτης βίας, όπως έχουν καταγραφεί από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του αστυνομικού σταθμού, το οποίο, αμέσως μετά, εμφανίστηκε στο Youtube.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται δύο αστυνομικοί, οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελία του νεαρού, τον ξυλοκόπησαν άγρια και δεν του επέτρεψαν να μιλήσει με δικηγόρο ή να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, όσα μέλη της αστυνομίας επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά θα εκδιωχθούν από το Σώμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέρριψε ευθύνες στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για καθυστέρηση στη διερεύνηση της καταγγελίας. Επίσης, σημείωσε ότι ο φάκελος της υπόθεσης απεστάλη από την Αρχή, πρόσφατα, στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε οδηγίες για ποινική δίωξη των δύο αστυνομικών, παρά το γεγονός ότι ο ανακριτής της υπόθεσης δεν διαπίστωσε τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε κάθε μορφής κατάχρηση εξουσίας από μέλη της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι «όσοι λειτουργούν εκτός νόμου δεν έχουν θέση στις τάξεις της αστυνομίας». Επίσης, ανέφερε ότι επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνάται από την αρμόδια Αρχή, δεν θα προβεί σε άλλα σχόλια για να μην προκαλέσει πρόβλημα στην έρευνα ή σε ενδεχόμενη δικαστική διαδικασία.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου