Πέθανε ο Έγκον Μπαρ, αρχιτέκτονας της Οστπολιτίκ στο πλευρό του Βίλι Μπραντ

Τελευταία ενημέρωση: 2015-08-20, 19:56:57
Πέθανε ο Έγκον Μπαρ, αρχιτέκτονας της Οστπολιτίκ στο πλευρό του Βίλι Μπραντ

Ο Έγκον Μπαρ, ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής της προσέγγισης με την Ανατολική Ευρώπη (Οστπολιτίκ) του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Βίλι Μπραντ, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Το σύνολο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία και στην Ευρώπη θρηνούν έναν μεγάλο, ειλικρινή και γενναίο σοσιαλδημοκράτη, αρχιτέκτονα της ενότητας της Γερμανίας, έναν Ευρωπαίο, αρχιτέκτονα της ειρήνης» γράφει ο επικεφαλής του SPD στη σελίδα του στο Facebook.

«Με τον Έγκον Μπαρ, φεύγει ένας μεγάλος γερμανός πολιτικός άνδρας» δήλωσε από την πλευρά του ο Γκρέγκορ Γκίζι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Die Linke και πρώην πρόεδρος του ανατολικογερμανικού κομμουνιστικού κόμματος (SED).

«Να φθάσει σε μια στροφή μέσω της συμφιλίωσης, εκεί ήταν ο σκοπός του. Και εν τέλει, δεν ήταν δυνατό να έχουμε μια μεγαλύτερη στροφή από εκείνη που ζήσαμε» είπε ο Γκίζι.

Ο Έγκον Μπαρ θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής της προσέγγισης προς την Ανατολική Ευρώπη του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βίλι Μπραντ (1969-1974), η οποία υλοποιήθηκε με πολλά μεγάλα γεγονότα: την αναγνώριση των ανατολικών συνόρων, την εξομάλυνση των ανταλλαγών με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, το ταξίδι στην Πολωνία του Μπραντ ο οποίος γονάτισε μπροστά στο μνημείο για τα θύματα του γκέτο της Βαρσοβίας, ή ακόμη τη συμφωνία για το καθεστώς του Βερολίνου.

Για την «Οστπολιτίκ» του, ο Μπραντ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1971.

Γεννημένος στις 18 Μαρτίου 1922, ο Έγκον Μπαρ διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του δίπλα στον Μπραντ. Ήταν εκπρόσωπός του όταν ήταν δήμαρχος του Δυτικού Βερολίνου και στη συνέχεια τον ακολούθησε σε διάφορα κυβερνητικά αξιώματα, αρχικά στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στην καγκελαρία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=