ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρότερη ποινή για τον Πιστόριους ζητούν εισαγγελείς

αυστηρότερη-ποινή-για-τον-πιστόριους-376488

Η εισαγγελία της Νοτίου Αφρικής θα εφεσιβάλει την καταδίκη του Όσκαρ Πιστόριους για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» και θα επιχειρήσει να πετύχει καταδίκη για «ανθρωποκτονία» και μια πολύ αυστηρή ποινή, λίγες ημέρες πριν από την αποφυλάκιση του πρώην πρωταθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ο Πιστόριους πέρασε μόλις δέκα μήνες στη φυλακή για τον φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης τον περασμένο Οκτώβριο, η κατηγορούσα αρχή γνωστοποίησε την πρόθεσή της να εφεσιβάλει αυτήν την απόφαση «σοκαριστικής επιείκειας», όπως τη χαρακτήρισε.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας έπρεπε να καταθέσει τα επιχειρήματά του εγγράφως ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάτι που έκανε σήμερα.

Οι δικηγόροι του πρώην πρωταθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων, ηλικίας 28 ετών, έχουν προθεσμία ως την 17η Σεπτεμβρίου για να καταθέσουν με τη σειρά τους τη δική τους έγγραφη απάντηση.

Το Δικαστήριο αναμένεται να τοποθετηθεί το Νοέμβριο.

Ο εισαγγελέας ζητά να καταδικαστεί ο Πιστόριους για δολοφονία και να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 15 ετών. Τον Οκτώβριο ο Πιστόριους είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκισης και μπορεί να αφεθεί ελεύθερος έχοντας εκτίσει μόλις το ένα έκτο της ποινής του.

Ο ίδιος ο Πιστόριους δηλώνει ότι πυροβόλησε κατά λάθος τη σύντροφό του, καθώς νόμιζε ότι στο σπίτι είχε μπει ληστής. Η εισαγγελία, περιγράφοντας το σκεπτικό της, αναφέρει ότι ο πρώην πρωταθλητής «γνώριζε ότι υπήρχε ένας άνθρωπος πίσω από την πόρτα (και) πυροβόλησε σκόπιμα».

«Το μοναδικό λογικό συμπέρασμα, βάσει των όσων συνέβησαν, πρέπει να είναι, τουλάχιστον, ότι αρπάζοντας ένα όπλο, προχωρώντας προς το δωμάτιο του μπάνιου με την πρόθεση να πυροβολήσει, γνωρίζοντας ότι υπήρχε ένα ανθρώπινο ον πίσω από την πόρτα, σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο, και πυροβολώντας τέσσερις φορές […] είχε την πρόθεση να σκοτώσει το πρόσωπο που βρισκόταν στο δωμάτιο του μπάνιου» επισημαίνεται στο κείμενο που μεταβιβάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Το γεγονός ότι το θύμα δεν ήταν τελικά το πρόσωπο που ο κατηγορούμενος ήθελε να σκοτώσει (ή σκεφτόταν να σκοτώσει) είναι ένα σφάλμα που δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας» συνεχίζει η εισαγγελία.

Η κατηγορούσα αρχή εκτιμά ότι η δικαστής προέβη σε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου καθώς έκανε λόγο για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» και ότι έπρεπε να καταδικάσει τον αθλητή για «ανθρωποκτονία».

Τον περιμένει μια πολυτελή ζωή

Σε έπαυλη σε προάστιο κοντά στην πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής Πρετόρια πρόκειται να μείνει ο Πιστόριους μετά την αποφυλάκισή του.

Η βίλα που περιλαμβάνει τεράστιες βεράντες, βρίσκεται σε μία καταπράσινη έκταση και περιέχει ακόμα και πισίνα ανήκει στον θείο του Πιστόριους, σε μία γειτονιά όπου κατοικεί η ελίτ της πόλης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου