ΔΙΕΘΝΗ

Ο Φιντέλ γίνεται 89 ετών και υπενθυμίζει το «χρέος» των ΗΠΑ στην Κούβα

ο-φιντέλ-γίνεται-89-ετών-και-υπενθυμίζει-379897
O Φιντέλ Κάστρο υπενθύμισε τα «πολλά εκατομμύρια δολάρια» που οφείλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κούβα ως αποζημίωση για το εμπάργκο που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην χώρα από το 1962, σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύτηκε στον Τύπο σήμερα, Παρασκευή, ανήμερα των 89ων γενεθλίων του ιστορικού ηγέτη της Κούβας.

Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης, που έχει αποσυρθεί από την εξουσία από το 2006 για λόγους υγείας, επισήμανε ότι «ένα χρέος που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια οφείλεται στην Κούβα ως αποζημίωση, όπως κατήγγειλε η χώρα μας με αναμφισβήτητα επιχειρήματα και στοιχεία κατά τη διάρκεια όλων των παρεμβάσεών της ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών».

Οι δηλώσεις αυτές δίνονται στη δημοσιότητα την παραμονή της ιστορικής επίσκεψης στην Κούβα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, του πρώτου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το 1945, με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Στο κείμενό του, το πρώτο που δημοσιεύεται από την 8η Μαΐου, ο Φιντέλ Κάστρο διαβεβαιώνει:

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να μαχόμαστε για την ειρήνη και την ευημερία όλων των ανθρώπινων όντων […] τα ίδια ακριβώς δικαιώματα που διακηρύξαμε όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα μας, όπως και εκείνα που πηγάζουν από τα όνειρά μας».

Η Κούβα εορτάζει σήμερα τα 89α γενέθλια του πρώην προέδρου και στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων έχει επισκεφθεί την κομμουνιστική νήσο ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου