ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

φόβοι-για-εκατοντάδες-νεκρούς-μετανά-390336

Μία ημέρα μετά την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) που έκανε λόγο για 2.000 πρόσφυγες που έχασαν φέτος τη ζωή τους στη Μεσόγειο, ένα ακόμα ναυάγιο προκαλεί φόβους για περισσότερους νεκρούς.

Όπως αναφέρει η ιταλική Repubblica πλοιάριο που έπλεε ανοιχτά της Λιβύης και στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 600 μετανάστες ανατράπηκε.

Στο σημείο έχουν σπεύσει σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, στο πλοιάριο επέβαιναν 600 άνθρωποι, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 250 και έχουν ανασυρθεί 16 νεκροί. Η Φλέμινγκ εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Στο μεταξύ, δίνεται αγώνας ώστε να εντοπιστούν και να διασωθούν οι υπόλοιποι μετανάστες, ενώ την επιχείρηση συντονίζει η ιταλική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τους Times της Μάλτας, το ναυάγιο έλαβε χώρα σε απόσταση 22 ναυτικών μιλίων από την περιοχή Ζουγουάρα, ενώ λέγεται πως οι μετανάστες ταξίδευαν σε ξύλινες βάρκες.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο τουλάχιστον 850 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα νερά της Μεσογείου.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Twitter αναφέρουν πως ανάμεσα στους διασωθέντες συγκαταλέγονται 17 γυναίκες και ένα πεντάχρονο αγόρι.

Από την άλλη, ο Κρίστοφερ Μίλερ της ιστοσελίδας Mashable επικαλούμενος δηλώσεις αξιωματούχου της οργάνωσης, αναφέρει πως «επιπλέουν πτώματα στο νερό».

Στο σημείο πέρα από την ιταλική ακτοφυλακή βρίσκεται το σκάφος Dignity 1 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καθώς και ένα ιρλανδικό πλοίο, το οποίο έφτασε πρώτο στο σημείο και εντόπισε 150 ανθρώπους στη θάλασσα.

Ο Μίλερ εκτιμά πως το πλοιάριο με τους μετανάστες αναχώρησε από την Λιβύη το πρωί της Τρίτης.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου