ΔΙΕΘΝΗ

Η γαλλική εισαγγελία ζητά να κλείσει η έρευνα για την υπόθεση του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ

η-γαλλική-εισαγγελία-ζητά-να-κλείσει-η-412615

Ο Αραφάτ, ο οποίος είχε υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο με το Ισραήλ το 1993, πέθανε σε γαλλικό νοσοκομείο το 2004, σε ηλικία 75 ετών. Η επίσημη αιτία του θανάτου του ήταν εγκεφαλικό επεισόδιο, όμως οι Γάλλοι γιατροί την εποχή εκείνη δεν ήταν σε θέση να καθορίσουν γιατί ασθένησε αρχικά. Δεν διενεργήθηκε νεκροτομή.

Η χήρα του, η Σούχα Αραφάτ, υποστηρίζει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης δηλητηριάστηκε, ωστόσο το 2013 Γάλλοι ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έπεσε θύμα δηλητηρίασης.
“Ζητήσαμε να κλείσει η υπόθεση” ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο Αραφάτ πέθανε τέσσερις εβδομάδες αφότου ασθένησε, με συμπτώματα όπως εμετούς και πόνους στο στομάχι. Κατ’ απαίτηση της χήρας του έγινε εκταφή της σορού του το 2012 και τα λείψανα εξετάστηκαν από ξεχωριστές ομάδες Γάλλων, Ρώσων και Ελβετών ειδικών. Οι Ελβετοί ανέφεραν ότι ο θάνατος του Αραφάτ παραπέμπει σε δηλητηρίαση από ραδιενεργό πολώνιο, όμως δεν βρήκαν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Οι Γάλλοι συμπέραναν ότι δεν πέθανε από δηλητηρίαση και οι Ρώσοι ειδικοί ανέφεραν ότι δεν βρήκαν ίχνη πολώνιου στη σορό.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου