ΔΙΕΘΝΗ

CNN: Tο Ιράν μπορεί να είναι ο επόμενος δημοφιλής τουριστικός προορισμός

cnn-tο-ιράν-μπορεί-να-είναι-ο-επόμενος-δημο-430031

«Το Ιράν ελπίζει σε λιγότερες κυρώσεις, και περισσότερους τουρίστες, φιλοδοξώντας να γίνει ο επόμενος δημοφιλής προορισμός», γράφει το CNN.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το ρεπορτάζ:

«Οταν πετάς προς το Ιράν αυτές τις μέρες τα αεροπλάνα είναι λίγο πιο γεμάτα από ό,τι πριν. Οι επιχειρηματίες ταξιδιώτες παίρνουν τον δρόμο τους προς την Τεχεράνη αναζητώντας ευκαιρίες, με την ελπίδα ότι οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν σύντομα.

Περισσότεροι τουρίστες φαίνεται επίσης ότι ταξιδεύουν με τα αεροπλάνα που έρχονται από τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη και τα λίγα άλλα μέρη που έχουν απευθείας πτήσεις προς το Ιράν.

Η ιρανική κυβέρνηση λέει ότι αναμένει αύξηση 6,6% στον αριθμό των τουριστών το 2015.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί έχει κάνει την τουριστική ανάπτυξη έναν από τους σημαντικότερους στόχους της πολιτικής της σε μια κίνηση για να αναζωογονηθεί η οικονομία, που στενάζει κάτω από τις κυρώσεις.

«Οι τουρίστες μας αποτελούνται από τέσσερις ομάδες», λέει ο υφυπουργός Τουρισμού Μασούντ Σολτανιφάρ.

«Εχουμε πολλούς θρησκευτικούς τουρίστες που έρχονται για να επισκεφθούν τα πολλά ιερά μας. Στη συνέχεια έχουμε πολύ ιατρικό τουρισμό. Αλλά έχουμε επίσης πολιτισμικό και φυσιολατρικό τουρισμό».

Ο Σολτανιφάρ αναγνωρίζει ότι ο τομέας του τουρισμού στο Ιράν έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Κατηγορεί τις διεθνείς κυρώσεις για κάποια, αλλά όχι για όλα τα δεινά.

«Σε 10 θέλουμε να έχουμε 20 εκατομμύρια τουρίστες εδώ στο Ιράν και αναμένουμε έσοδα περίπου 30 δισ. δολαρίων. Αυτός είναι ο στόχος μας και έχουμε πρόγραμμα για να τον πετύχουμε. Φυσικά η άρση των κυρώσεων θα μας βοηθήσει οπωσδήποτε», λέει.

Προσθέτει ότι το Ιράν πρέπει να κάνει περισσότερα επενδύσεις στις υποδομές του. «Χρειαζόμαστε περισσότερα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων και άλλες πολλές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια».
Ταξιδέψαμε οδικώς από την Τεχεράνη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, το Σιράζ, από τις πιο πλούσιες σε τουριστικά αξιοθέατα στη χώρα.

Υπάρχουν πολλά μοναδικά θρησκευτικά αξιοθέατα, Nasir al Mulk, επίσης γνωστή ως το ροζ τζαμί, χτίστηκε τον 19ο αιώνα.

Είναι μοναδικό, λόγω του ότι χρησιμοποιούν ροζ και κόκκινα κεραμίδια και πολύχρωμα παράθυρα που δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό εφέ φωτισμού στους τοίχους και το δάπεδο του κεντρικού δωματίου προσευχή, ειδικά στις ώρες αυγή.

Σιράζ έχει επίσης τοποθεσίες που χρονολογούνται αιώνες,

Αλλά πολλοί Δυτικοί έχουν ακόμα ανησυχίες που έρχονται στη χώρα.

Ορισμένοι ανησυχούν για την ασφάλεια και τους άλλους σχετικά με την πολιτική κατάσταση.

Ένα πρόβλημα για τους ξένους επισκέπτες είναι ότι η Δυτική πιστωτικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως το Ιράν έχει αποκοπεί από τις διεθνείς μεταφορές χρημάτων από τις διεθνείς κυρώσεις.

Ένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτά σύντομα θα αρθεί.

Ιran είναι μια χώρα που έχει πολλά να προσφέρει τους τουρίστες από την άποψη της φύσης, του πολιτισμού και της θρησκείας. Διεθνής διαπραγματευτές σήμερα εργάζονται στη Βιέννη για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το πυρηνικό σχέδια του Ιράν θα έχουν μεγάλη επιρροή για το αν περισσότερους τουρίστες από όλο τον κόσμο θα είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσετε.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου