ΔΙΕΘΝΗ

Πολεμικό κλίμα με τους ισλαμιστές στην Αίγυπτο πυροδοτεί το μακελειό στο Σινά

πολεμικό-κλίμα-με-τους-ισλαμιστές-στη-443938

Η ατμόσφαιρα στην Αίγυπτο επιδεινώνεται ραγδαία στη διαμάχη μεταξύ της ηγεσίας και των εκτοπισμένων Αδελφών Μουσουλμάνων, με τους ισλαμιστές να καλούν «εξέγερση» μετά τη δολοφονία εννέα ηγετικών στελεχών της οργάνωσης κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου σε διαμέρισμα στο Κάιρο.

Στο φόντο έχει προστεθεί το μακελειό στο βόρειο Σινά, όπου η επίθεση του τοπικού «βραχίονα» της ISIS έχει καταλήξει στην πιο αιματηρή μάχη εδώ και χρόνια, με πάνω από 100 νεκρούς.

Ο βραχίονας της ISIS στη χερσόνησο του Σινά είναι ξεχωριστός από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, όμως μετά την απομάκρυνση του ισλαμιστή Μόρσι από την αιγυπτιακή προεδρία είχαν ενταθεί οι επιθέσεις από ισλαμιστές ενόπλους.

Στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, εννέα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων έπεσαν νεκροί μέσα σε διαμέρισμα από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας που έκαναν επέμβαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εννέα κρύβονταν στο διαμερίσμα «συνωμοτούσαν με στόχο την διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων». Δύο εξ αυτών ήταν μεταξύ των αρκετών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι οι εννέα ήταν μέλη επιτροπής «υποστήριξης στις οικογένειες φυλακισμένων και “μαρτύρων”».

«Βγείτε σε εξέγερση και υπερασπιστείτε τη χώρα σας, τους εαυτούς σας και τα παιδιά σας» ανέφεραν σε μηνυμά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το οποίο δημοσιεύτηκε και στα αγγλικά: «Καταστρέψτε τις δεξαμενές αυτής της καταπίεσης και διεκδικήστε ξανά την Αίγυπτο».

Στην έφοδο στο διαμέρισμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, βρέθηκαν όπλα, μεγάλο ποσό σε μετρητά και διάφορα έγγραφα.

Όσον αφορά το ξεχωριστό μακελειό στο Σινά, επισήμως το Κάιρο ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 17 στρατιώτες στις συντονισμένες επιθέσεις των τζιχαντιστών σε φυλάκια και στις μάχες που ακολούθησαν.

Ωστόσο, τοπικές πηγές που επικαλούνται τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανεβάζουν αρκετά υψηλότερα -σε τουλάχιστον 64- τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών. Στις τάξεις των ενόπλων, οι απώλειες «ξεπερνούν τους 100», σύμφωνα με τον Στρατό.

Νέος αντιτρομοκρατικός νόμος

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ενέκρινε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που προβλέπει επίσης ταχύτερη εκδίκαση των εφέσεων, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του γενικού εισαγγελέα Χισάμ Μπαρακάτ σε επίθεση στο Κάιρο.

Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος εξήγγειλε την υιοθέτηση σκληρότερης νομοθεσίας για τον «αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» μετά τη δολοφονία του Μπαρακάτ, αναμένεται να επικυρώσει πολύ σύντομα τον νόμο.

Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος προβλέπει ιδίως διαδικασίες για την καταστροφή των «πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Ο μεταβατικός υπουργός Δικαιοσύνης Ιμπραήμ Χενάιντι είχε δηλώσει ότι ο νόμος «καθιστά πιο αυστηρές» τις ποινές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, για τρομοκρατικές ενέργειες ή για χρήση βίας.

Ακόμη, δίνει «νέες εξουσίες» στις υπηρεσίες στις οποίες ανατίθενται έρευνες για «εγκλήματα τρομοκρατίας» και διευρύνει τις αρμοδιότητες των εισαγγελέων.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου