Χιλιάδες ζώα κατασχέθηκαν σε επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: 2015-06-18, 20:06:31
Χιλιάδες ζώα κατασχέθηκαν σε επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου (εικόνες)

Μεγάλος αριθμός ζωντανών ζώων που πωλείται λαθραία, όπως και τεράστιες ποσότητες παράνομων ζωικών προϊόντων, όπως ελεφαντόδοντο, κέρατα ρινόκερων και οστά φάλαινας κατασχέθηκαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιχείρησης.

Σε αυτή συμμετείχαν 62 χώρες απ’ όλον τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol).

«Η επιχείρηση COBRA III, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ εναντίον του λαθρεμπορίου απειλούμενων ειδών, οδήγησε στην κατάσχεση τεράστιων ποσοτήτων ζώων και προϊόντων», σημειώνει η ανακοίνωση.

Μία από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση, η ASEAN-WEN (ένωση κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής) διευκρίνισε ότι συνελήφθησαν «τουλάχιστον 300 ύποπτοι». Μεταξύ αυτών είναι και πολλοί αρχηγοί εγκληματικών δικτύων, όπως ένας Κινέζος που εμπλέκεται στη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίου κεράτων ρινόκερου στη Ναμίμπια και ένας πασίγνωστος κυνηγός ελεφάντων στην Ινδία.

Πάνω από 100 κέρατα ρινόκερου κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης που διήρκεσε δύο μήνες. Στην Ολλανδία κατασχέθηκαν 16 πλευρά φάλαινας ενώ στη Βουλγαρία βρέθηκαν 20 κιλά ζωντανές βδέλλες. Εντοπίστηκαν επίσης και κατασχέθηκαν χιλιάδες ζώα -νεκρά και ζωντανά - όπως ιππόκαμποι, χελώνες και χέλια. Μόνο στη Βρετανία βρέθηκαν περισσότεροι από 10.000 νεκροί ιππόκαμποι και 400 ζωντανές χελώνες. Οι ιππόκαμποι είναι περιζήτητοι ως διακοσμητικά για τα ενυδρεία, όμως χρησιμοποιούνται επίσης και σε παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Απειλούμενα Είδη», περίπου 20 εκατομμύρια ιππόκαμποι πωλούνται κάθε χρόνο για να χρησιμοποιηθούν στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική.

Στην Ινδία κατασχέθηκαν έντεκα τόνοι οστών που πιστεύεται ότι προέρχονται από τίγρεις. Στην Ταϊλάνδη βρέθηκαν τον Απρίλιο τέσσερις τόνοι ελεφαντόδοντου σε εμπορευματοκιβώτια που προέρχονταν από τη Λ.Δ. του Κονγκό. Μία εβδομάδα αργότερα εντοπίστηκαν άλλοι τρεις τόνοι που προέρχονταν από την Κένυα και είχαν ως τελικό προορισμό το Λάος. Οι τελωνειακές αρχές της Ταϊλάνδης διευκρίνισαν ότι βρέθηκαν 500 κομμάτια ελεφαντόδοντου, βάρους άνω των τριών τόνων, μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο που έφερε την ένδειξη «Φύλλα τσαγιού από τη Μομπάσα της Κένυας». Το εμπόριο ελεφαντόδοντου έχει απαγορευτεί από το 1989.

«Η έρευνα συνεχίζεται σε πολλές χώρες» καταλήγει η ανακοίνωση της Europol.

iefimerida.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
3
=