AROUND THE WEB

Διπλωματικό επεισόδιο Βενεζουέλας-Ελβετίας για… μπάλες του γκολφ

διπλωματικό-επεισόδιο-βενεζουέλας-ε-464865

Μια διαφωνία έχει ξεσπάσει μεταξύ της πρέσβειρας της Ελβετίας στη Βενεζουέλα και ενός γειτονικού πολυτελούς ομίλου γκολφ, με την ανάρτηση ενός πανό στην κατοικία της διπλωμάτη που προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε μπάλα του γκολφ τραυματίσει ή σκοτώσει κάποιον μέσα στο σπίτι θα έχει παραβιάσει τη Σύμβαση της Βιέννης.

Η πινακίδα, σε μέγεθος αφίσας που βρίσκεται στον φράχτη της κατοικίας, κοντά στην 3η από 18 τρύπες του Caracas Country Club, ξεκινά με μια εξήγηση ότι η κατοικία θεωρείται έδαφος που ανήκει στην Ελβετία.

«Το να εκτοξεύονται μπάλες μέσα στην κατοικία αυτή αποτελεί κίνδυνο για οποιονδήποτε βρίσκεται σε ελβετικό έδαφος και παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης εάν η μπάλα τραυματίσει ή σκοτώσει κάποιον σε ελβετικό έδαφος».

Η πρέσβειρα Σαμπίν Ούλμαν είπε στο Ρόιτερς ότι δεν έχει να πει τίποτα για το θέμα. Η κατοικία της βρίσκεται σε μια περιοχή πλουσίων στο Καράκας, κοντά σε επίσημες κατοικίες πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Το ιδιωτικό Caracas Country Club είναι ένα από τα πιο ελίτ σημεία συγκέντρωσης της Βενεζουέλας, ενώ ο εκλιπών πρόεδρος Ούγκο Τσάβεζ ειρωνευόταν το γκολφ ως σπορ της μπουρζουαζίας.

Η Ομοσπονδία Γκολφ της Βενεζουέλας είπε σε ανακοίνωσή της ότι είχε διαβάσει την πινακίδα με «κατάπληξη» και πρόσθεσε ότι «δεν μας φοβίζει καθόλου η ιδέα του ότι επιτιθέμεθα σε ελβετικό έδαφος αν πέσει καμιά μπάλα του γκολφ σε χώρο της πρεσβείας», καλώντας την πινακίδα «παράξενη και υπερβολική αντίδραση».

Σύμφωνα με το Άρθρο 30 της Σύμβασης (1961) για διπλωματικές σχέσεις, «η ιδιωτική κατοικία ενός διπλωμάτη δικαιούται την ίδια μη παραβίαση και προστασία όπως και ο χώρος της πρεσβείας».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου