ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κυνήγι για το DNA των Βίκινγκς προκαλεί φόβους για ρατσισμό

γαλλία-κυνήγι-για-το-dna-των-βίκινγκς-προ-467681

Βρετανοί ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν δείγματα DNA από κατοίκους της Νορμανδίας στη βόρεια Γαλλία σε αναζήτηση της κληρονομιάς των Βίκινγκς. Αλλά το πρόγραμμα έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ τοπικών ακτιβιστών κατά του ρατσισμού.

Περί τους 100 εθελοντές από την περιοχή της χερσονήσου Κοταντέν δίνουν δείγματα DNA σε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, που προσπαθούν να βρουν απογόνους των Βίκινγκς, οι οποίοι εισέβαλαν στην Νορμανδία τον 9ο αιώνα.

Στόχος είναι να μάθουν περισσότερα για την «ένταση του σκανδιναβικού αποικισμού» τον 9ο και 10ο αιώνα στη χερσόνησο Κοταντέν.

Αυτό περιλαμβάνει και την απάντηση στο ερώτημα αν οι έποικοι παντρεύονταν μόνο μεταξύ τους, ή και με ντόπιους.

Οι Γάλλοι εθελοντές επιλέχθηκαν επειδή έχουν επώνυμα που είναι σκανδιναβικής προέλευσης ή λόγω του ότι οι οικογένειές τους ήταν παρούσες στη Γαλλία τουλάχιστον από τον 11ο αιώνα. Μπορούν επίσης να πληρούν τις προϋποθέσεις, αν και οι τέσσερις παππούδες τους έζησαν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από τον σημερινό τόπο κατοικίας τους.

Γαλλικές αρχές προστασίας δεδομένων έδωσαν το πράσινο φως για τη μελέτη, η οποία θα δημοσιευθεί το 2016, αλλά η εξέταση του DNA έχει προκαλέσει φόβους σε ορισμένους κύκλους.

«Ανησυχούμε μήπως ενισχυθεί η αντίληψη ότι υπάρχουν πραγματικοί Νορμανδοί και ψευδο-Νορμανδοί», λέει η τοπική πτέρυγα του Κινήματος κατά του Ρατσισμού (MRAP).

«Στο σημερινό πλαίσιο της ξενοφοβίας, είναι πολύ επικίνδυνο. Ρατσιστές θα μπορούσαν να το εκμεταλλευθούν αυτό για να πουν, για παράδειγμα, ότι αποδείχθηκε πως δεν έχουν αραβικό αίμα», είπε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι μελετούν μόνο το 2% του DNA ενός ατόμου, προκειμένου να καθορίσουν αν ενδεχόμενη σκανδιναβική καταγωγή χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. «Τα πάντα είναι πιθανά για το υπόλοιπο 98% του DNA», τονίζουν.

Δεν είναι λίγοι πάντως όσοι προειδοποιούν τους Βρετανούς επιστήμονες ότι η φυλετική καταγωγή είναι ένα «εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου