ΔΙΕΘΝΗ

Χάος σε συνέντευξη Τύπου της Μέρκελ (βίντεο)

χάος-σε-συνέντευξη-τύπου-της-μέρκελ-βί-488090

Επεισοδιακά ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου της Ανγκελα Μέρκελ και του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, μετά από τη συνάντηση της Καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στο Βερολίνο.

Οι δύο ηγέτες αναγκάστηκαν να φύγουν εσπευσμένα από την αίθουσα, όταν στο τέλος μία γυναίκα ρεπόρτερ άρχισε να φωνάζει ενάντια στον Αλ-Σίσι «Είναι δολοφόνος, είναι ναζί. Κάτω η στρατιωτική κυριαρχία». Οι άνδρες της ασφάλειας αμέσως προσπάθησαν να την απομακρύνουν, με εκείνη όμως να μη σταματά τα συνθήματα και ταυτόχρονα από το πίσω μέρος της αίθουσας άλλοι φώναζαν «Ζήτω η Αίγυπτος».

Νωρίτερα, η Μέρκελ είχε επαινέσει τους στενούς οικονομικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι η χώρα είναι στρατηγικός εταίρος κλειδί στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Ο Αλ-Σίσι, πρώην επικεφαλής του στρατού της Αιγύπτου, ηγήθηκε του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι το 2013. Στη συνέχεια, εκλέχθηκε πρόεδρος της χώρας με συντριπτική πλειοψηφία και από τότε έχει εξαπολύσει τη βίαιη καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι. Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί ή φυλακιστεί, ενώ δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος.

Η διήμερη επίσκεψη του Αλ-Σίσι στο Βερολίνο προκάλεσε αναταραχές, με ακτιβιστές να διοργανώνουν διαδοχικές διαμαρτυρίες στους δρόμους από όπου θα περνούσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. Παράλληλα, μη κυβερνητικοί οργανισμοί- ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία- ζήτησαν από την Ανγκελα Μέρκελ να καλέσει τον Αλ-Σίσι να βάλει τέλος στην κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Στη συνέντευξη Τύπου, η Καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχει διαφορετική άποψη μεταξύ των δύο χωρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τιμωρία και επέκρινε την εξάρτηση του Καΐρου από τη θανατική ποινή. «Ακόμη και σε ότι έχει σχέση με τρομοκρατικές δραστηριότητες, δεν πρέπει οι άνθρωποι να καταδικάζονται σε θάνατο», τόνισε σύμφωνα με την Deutche Welle.

«Αν θέλουμε να είμαστε εταίροι και να λύσουμε περίπλοκα θέματα, πρέπει να μπορούμε να μιλάμε και για τέτοια ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα», πρόσθεσε η Καγκελάριος. Ο Αλ-Σίσι από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της θανατικής ποινής, λέγοντας ότι είναι θέμα αιγυπτιακού δικαίου. «Και στην Αίγυπτο αγαπάμε τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, αλλά ζούμε σε μία δύσκολη εποχή», πρόσθεσε.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου