ΔΙΕΘΝΗ

Δεν έριξαν Ρώσοι το μαλαισιανό αεροσκάφος

δεν-έριξαν-ρώσοι-το-μαλαισιανό-αεροσκ-488456

Πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία και δεν χρησιμοποιείται ευρέως από το ρωσικό στρατό, κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysian Airlines πέρσι τον Ιούλιο. Αυτή είναι τουλάχιστον η εκδοχή της ρωσικής κοινοπραξίας Almaz-Antey, η οποία κατασκευάζει το αντιαεροπορικό σύστημα BUK που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροπλάνου και η οποία πραγματοποίησε δική της ανάλυση στα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, εκπρόσωπος της ρωσικής κοινοπραξίας υποστήριξε ότι από τη δική τους ανάλυση προέκυψε ότι το αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε πέρσι στις 17 Ιουλίου προκαλώντας τον θάνατο 298 ανθρώπων, χτυπήθηκε από πύραυλο επιφάνειας – αέρος τύπου BUK 9M38M1, οπλισμένο με κεφαλή τύπου 9H314M, οι οποίοι έχουν σταματήσει να παράγονται στη Ρωσία από το 1999.

«Ούτε η κοινοπραξία, ούτε οι επιχειρήσεις της θα μπορούσαν να έχουν προμηθεύσει αυτούς τους πυραύλους τον 21ο αιώνα», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκτελεστικός διευθυντής Γιαν Νοβίκοφ σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Η ανακοίνωση βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τη ρωσική θέση ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από ουκρανικές δυνάμεις και όχι από φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο Νοβίκοφ δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για «άδικες» οικονομικές κυρώσεις εις βάρος Almaz-Antey. Η ΕΕ από την πλευρά της είχε επιβάλει τις κυρώσεις υποστηρίζοντας ότι η κοινοπραξία παρήγε αντιαεροπορικά όπλα, τα οποία οι ρωσικές αρχές προμήθευαν στους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου