ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβουλή: Αναβολή ψηφοφορίας για την έκθεση προόδου της Τουρκίας

ευρωβουλή-αναβολή-ψηφοφορίας-για-την-506769

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Πέμπτη ψηφοφορία για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, ύστερα από αίτημα της εισηγήτριας Κάτι Πίρι εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

H εισηγήτρια ζήτησε αναβολή για την Ολομέλεια του Ιουνίου. Εξήγησε ότι μεσολάβησε μία μόλις εβδομάδα ανάμεσα στην ψηφοφορία στην Επιτροπή και σήμερα στην Ολομέλεια. «Υπάρχουν πολλές νέες τροπολογίες (30) και νομίζω ότι είναι προς όφελος όλων των πολιτικών ομάδων, καθ’ ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκθεση για την Τουρκία, να έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να ψηφίσουμε σωστά. Θα πρότεινα λοιπόν την αναβολή της ψηφοφορίας για τον Ιούνιο» είπε η Κάτι Πίρι.

Η προεδρεύουσα της Ολομέλειας έκανε αποδεκτή την πρότασή της.

Η πρόταση αναβολής από την ίδια την εισηγήτρια ξάφνιασε ιδιαίτερα, διότι σε όλες της τις επαφές έως αργά χθες το απόγευμα, αλλά και στην παρουσίαση της έκθεσής της στην Ολομέλεια και στις συνεντεύξεις της, ουδέποτε έκανε νύξη για έλλειψη χρόνου.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από κύκλους του ΕΚ εκτιμάται ότι οι περισσότερες δυσκολίες πρέπει να προήλθαν από τους χριστιανοδημοκράτες της ομάδας του ΕΛΚ, που φέρεται ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους για ορισμένα θέματα όπως : το άνοιγμα ή μη, δύο νέων κεφαλαίων — του κεφαλαίου 23 (δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα) και του κεφαλαίου 24 (δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια).

Επίσης «πέτρα σκανδάλου» θεωρείται από Τούρκους σχολιαστές η πρόταση του ΕΛΚ σε τροπολογία για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, σχετικά με τον αγωγό αερίου Turkish stream. Πρόκειται για την τροπολογία 6, όπου η ΕΕ εκφράζει «την ανησυχία της για το έργο του τουρκικού αγωγού, δεδομένου ότι αντίκειται στις ευρωπαϊκές ενεργειακές προτεραιότητες».

Από την τουρκική πλευρά υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία «παραμένει κυρίαρχο κράτος».

Ορισμένοι παρατηρητές σημειώνουν επίσης ότι οι τουρκικές βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 7 Ιουνίου και η επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά. Η ψηφοφορία της έκθεσης της Κάτι Πίρι θα μπορούσε επομένως να προγραμματισθεί για παράδειγμα την Πέμπτη 10 Ιουνίου. Ενδέχεται λοιπόν η σημερινή αναβολή να μην είναι τυχαία, αλλά να είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να περιμένουν το αποτέλεσμα που θα φέρουν οι τουρκικές κάλπες.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου