ΔΙΕΘΝΗ

Επικίνδυνες απομιμήσεις γνωστών καλλυντικών – Περιέχουν περιττώματα αρουραίων και επικίνδυνα χημικά

επικίνδυνες-απομιμήσεις-γνωστών-καλ-512771

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η βρετανική αστυνομία προειδοποιώντας ότι οι απομιμήσεις γνωστών καλλυντικών προϊόντων περιέχουν περιττώματα αρουραίων, ανθρώπινα ούρα και επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

Προϊόντα για μακιγιάζ, αντηλιακές κρέμες και άλλα καλλυντικά ανήκουν σε μία μακρά λίστα προϊόντων που έχουν παραποιηθεί, αναφέρει η αστυνομία του Λονδίνου στην καμπάνια της με τίτλο “Wake up – don’t fake up!”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία ξοδεύονται τουλάχιστον 123 εκατομμύρια ευρώ σε απομιμήσεις καλλυντικών προϊόντων, ενώ αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας της διάδοσης του ηλεκτρονικού εμπορίου που καθιστά πιο εύκολη τη διάθεση τους.

Ο τρόμος όμως δεν τελειώνει εκεί. Εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι παραποιημένα αρώματα περιείχαν δηλητηριώδεις ουσίες όπως κυάνιο και ανθρώπινα ούρα, ενώ σε ψεύτικα καλλυντικά όπως eyeliner, μάσκαρα και λιπ γκλος, εντοπίστηκαν χημικές ουσίες όπως αρσενικό, υδράργυρος και μόλυβδος σε ιδιαίτερα τοξικά επίπεδα.

«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους στους οποίους εκθέτουν την υγεία τους με τη χρήση των απομιμήσεων των καλλυντικών προϊόντων και έτσι αυτή την εβδομάδα καλούμε το κοινό να ξυπνήσει με το σύνθημα “Wake up – don’t fake up!”. Τα προϊόντα ομορφιάς έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τα χαρακτηριστικά μας, ωστόσο οι απομιμήσεις μπορούν στην πραγματικότητα να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Ο γενικός κανόνας μας είναι ότι αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πιθανότατα δεν είναι», αναφέρει η αστυνόμος που έχει αναλάβει την καμπάνια.

Στο μεταξύ, σε ρεπορτάζ της η Daily Mail, για να δώσει μία ιδέα των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στα εργαστήρια που χρησιμοποιούν οι εγκληματικές οργανώσεις που παρασκευάζουν και εμπορεύονται τα ψεύτικα καλλυντικά προϊόντα δημοσίευσε μία σειρά φωτογραφιών.

Όπως αναφέρει οι απομιμήσεις παρασκευάζονται σε υπόγεια εργαστήρια στα οποία επικρατούν άκρως ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ τονίζει ότι αυτά βρίσκονται σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και την Κίνα.

Οι καταναλωτές, αναφέρει η Daily Mail, κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Για να αποδείξει του λόγου το αληθές, η εφημερίδα επικαλείται την περίπτωση της Κέιτι Μπράουν, η οποία αφού παρήγγειλε από το διαδίκτυο κάποια καλλυντικά, είδε στη συνέχεια τα βλέφαρά της να πρήζονται σε ανησυχητικό βαθμό. «Κατάλαβα ότι πρόκειται για απομίμηση από τη στιγμή που το άνοιξα. Η συσκευασία ήταν ελαφρώς διαφορετική και ο καθρέφτης ήταν λίγο θολός», ανέφερε η εξαπατημένη καταναλώτρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών έχουν ανασταλεί περισσότερες από 5.500 ιστοσελίδες για πώληση πλαστών προϊόντων πολυτελείας, οι επιτήδειοι συνεχίζουν να τα παρασκευάζουν και να ψάχνουν τρόπους να τα διαθέσουν προς πώληση.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου