ΔΙΕΘΝΗ

Σκότλαντ Γιάρντ: Επιστρέφουν οι Βρετανοί Τζιχαντιστές

σκότλαντ-γιάρντ-επιστρέφουν-οι-βρετα-515144

Σήμα “κινδύνου για τρομοκρατία” στη Βρετανία και, σε επέκταση, σε όλη την Ευρώπη στέλνει ο υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Μαρκ Ρολει.

Άρχισαν να επιστρέφουν στην Βρετανία πολλοί από τους 700 και πλέον Βρετανούς οι οποίοι πήγαν στη Συρία τα τελευταία δυο χρόνια, κατατάχθηκαν στους τζιχαντιστες τoυ ISIS, εκπαιδεύτηκαν “δίπλα σε τζιχάντ που κάνουν απάνθρωπα εγκλήματα” και επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 140 έχουν ήδη επιστρέψει και αναμένονται πολλοί άλλοι, γεγονός το οποίο “πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών”, προειδοποίησε αστυνομική πηγη. Τουλάχιστον 340 από αυτούς τους “περίεργους Βρετανούς εκδρομείς στη Συρία” έχουν συλληφθεί επί βρετανικού εδάφους από τον Απρίλιο 2014 ως το τέλος Μαρτίου 2015.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις εγκληματικές, απίστευτης βαρβαρότητας πράξεις πολλών από αυτούς”, δήλωσε ο Μαρκ Ρολει. “Έχουμε ήδη ενδείξεις ότι η επίδραση εκείνων που θέλουν να κάνουν ανάλογες τρομοκρατικές ενεργείς στους δρομους των βρετανικών πόλεων είναι σημαντική”, πρόσθεσε.

Ο υπαρχηγός της Σκοτλαντ Γιαρντ κάλεσε τον πληθυσμό “να είναι σε επιφυλακή” και να αναφέρει αμέσως “κάθε τι το ύποπτο”. Τόνισε επίσης ότι οι στόχοι αυτών των Βρετανών δεν περιορίζονται στη Βρετανία, “στοχεύουν παντού”.

“Οι τζιχαντιστες του ISIS αλλά και άλλες τρομοκρατικές ομάδες προσπαθούν να πλήξουν τη Βρετανία με χιλους τρόπους. Ενθαρρύνουν Βρετανούς πολίτες να ταξιδέψουν στη Συρία να γυμναστούν και να πολεμήσουν και κάποια στιγμή να επιστρέψουν” στην Ευρώπη.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου