ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφόρνια: Αγρότες καταγγέλλονται ως υπεύθυνοι για την έλλειψη νερού

καλιφόρνια-αγρότες-καταγγέλλονται-ω-533651

Εχετε ακούσει το ρητό «δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει»; Κάτι τέτοιο συμβαίνει στον απόηχο της ξηρασίας στην Καλιφόρνια, όπου οι αγρότες καταγγέλλονται ως υπεύθυνοι για την έλλειψη νερού.

Το επιχείρημα πίσω από τις κατηγορίες βασίζεται συνήθως σε ένα στατιστικό στοιχείο, που επισημαίνει ότι η γεωργία αντιπροσωπεύει το 80% της χρήσης νερού στην Καλιφόρνια.

Οι αγρότες καλλιεργητές, όπως όσοι παράγουν αμύγδαλα, έχουν περάσει στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι όχι απλώς δεν φταίνε για την χρόνια έλλειψη νερού, αλλά ότι στην Καλιφόρνια καλλιεργείται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αυτών των ξηρών καρπών, για την οποία καταναλώνεται όμως μόλις το 10% της αγροτικής χρήσης νερού στην Πολιτεία.

Ενώ είναι αλήθεια ότι η γεωργία απαιτεί πολύ νερό, η στατιστική είναι επίσης παραπλανητική, διότι αναφέρεται μόνο σε ανθρώπινη χρήση νερού.

Αλλά η περιβαλλοντική χρήση αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της υδροδότησης της Πολιτείας (δηλαδή, το νερό που περιέχεται σε «άγρια ή γραφικά» ποτάμια και ρέματα), ενώ η δημοτική χρήση νερού αποτελεί επίσης ένα μεγάλο ποσοστό, περί το 20%.

Χάρτης των New York Times για την χρήση του νερού ανά περιοχή στην Καλιφόρνια δείχνει ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές κατά κεφαλήν ζουν στις κοινότητες του Palm Springs και της Coachella, που κατοικούνται σε μεγάλο βαθμό από πλούσιους συνταξιούχους με τεράστιους κήπους και γήπεδα του γκολφ.

Παρομοίως, οι μεγάλες ιδιοκτησίες στις κλειστές κοινότητες του Σαν Ντιέγκο καταναλώνουν παράλογη ποσότητα νερού σε σύγκριση με τις φτωχότερες γειτονιές σε εκείνη την περιοχή, ή στις κοινότητες βορειότερα, όπως στο Σαν Φρανσίσκο.

Η δημόσια κατακραυγή για τους αγρότες αυξήθηκε όταν ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τζέρι Μπράουν ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στη χρήση νερού, με μείωση κατά 25%, αλλά δεν επέκτεινε το μέτρο σε μερικούς από τους μεγαλύτερους γεωργικούς παραγωγούς της Καλιφόρνια.

Θα ήταν ανόητο να υποστηρίξει κανείς ότι η γεωργία δεν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υπερκατανάλωση νερού στην Καλιφόρνια (οι αγρότες επιτρέπεται να αντλούν όσο νερό θέλουν από υπόγειες πηγές, για παράδειγμα, κάτι που έχει εξαντλήσει μεγάλο μέρος αυτών των φυσικών πόρων).

Αλλά πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Καλιφόρνια παράγει το ήμισυ του συνόλου των τροφίμων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η γεωργία της Καλιφόρνια αντιπροσωπεύει το 2% του τεράστιου ΑΕΠ της Πολιτείας.

Η οικονομία της Καλιφόρνια είναι σήμερα η 8η μεγαλύτερη στον κόσμο (και η μεγαλύτερη από κάθε άλλη Πολιτεία), αντιπροσωπεύοντας περίπου τα 43 δισ. δολάρια.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου