ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη κρίση των Podemos: Παραιτήθηκε ο συνιδρυτής του κόμματος

η-πρώτη-κρίση-των-podemos-παραιτήθηκε-ο-συνι-539161

Αντιμέτωπο με την πρώτη του σοβαρή εσωκομματική κρίση βρίσκεται το Podemos: ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, συνιδρυτής του κόμματος και στενός συνεργάτης του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

«Υπέβαλα παραίτηση στον φίλο μου τον Πάμπλο. Η φιλία μου για κάποιον τόσο μεγάλο και η δέσμευσή μου στο Podemos παραμένουν αμετακίνητες» έγραψε στο Twitter.

H παραίτηση του Μονεδέρο, ο οποίος παλαιότερα υπήρξε σύμβουλος του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ήρθε λίγες ώρες μετά την αιχμηρή τοποθέτησή του σχετικά με την πορεία του κόμματος.

Ο Μονεδέρο είχε τονίσει ότι οι Podemos οφείλουν να επιστρέψουν στις ρίζες τους, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να μοιάζουν με τα κόμματα που υποτίθεται θέλουν να αντικαταστήσουν, δηλαδή τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας.

Ο Ιγκλέσιας αρκέστηκε να δηλώσει ότι έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Δεν συμμεριζομαι ορισμένες από τις απόψεις του» συμπλήρωσε, αναγνωρίζοντας πάντως το πόσο σημαντική υπήρξε η συμβολή, η σκέψη και η παρουσία του Μονεδέρο όλο αυτό το διάστημα.

Πρόσφατα το Podemos είχε δημοσιεύσει τις πηγές χρηματοδότησής του. Αίσθηση -τουλάχιστον για μερίδα ΜΜΕ της χώρας- είχε προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ο Μονεδέρο, καθηγητής πολιτικών επιστημών, έλαβε στα τέλη του 2013 σχεδόν 425.000 ευρώ από τράπεζα της Βενεζουέλας.

Τα χρήματα αυτά είχαν να κάνουν με μελέτη σχετικά με την κυκλοφορία ενός κοινού νομίσματος.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι αυτά τα ποσά δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του κόμματος, κάτι που θα ήταν παράνομο, αλλά πήγαν στην εταιρεία του Caja de Resistencia.

Οι εξελίξεις στους Podemos έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική συγκυρία και ενώ όλα τα κόμματα έχουν «φουλάρει» τις μηχανές τους εν όψει του επόμενου κρίσιμου εκλογικού ραντεβού: των τοπικών εκλογών του Μαΐου, οι οποίες θα δείξουν την τάση που επικρατεί στο εκλογικό σώμα εν όψει των γενικών εκλογών στα τέλη του έτους.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ποντάρει στην οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας και παρά το γεγονός ότι το κόμμα του χάνει ψήφους, ιδίως προς τους Ciudadanos- δηλώνει «παρών» για μια νέα θητεία.

Η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση στην Ισπανία για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Cadena Ser, έδειξε ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι είναι πρώτο με 22%, όταν στις εκλογές του 2011 είχε κυριολεκτικά σαρώσει με 44,6%.

Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ με 21% και μετά έρχονται οι Ciudadanos με 19,4%. Το Podemos που συγκεντρώνει το 17,9%.

Στη δημοσκόπηση Ιανουαρίου του ίδιου σταθμού, το Podemos συγκέντρωνε το 27,5% και οι Ciudadanos μόλις το 5%.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου