ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ρέντσι μέσω εκλογικού νόμου

ιταλία-ψήφος-εμπιστοσύνης-στον-ρέντσ-541580

Με άνεση υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος από την ιταλική Βουλή σε μια διαδικασία που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε μετατρέψει σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

Ο νόμος έλαβε 352 ψήφους, έναντι 207 κατά, αλλά και 30 αποχές από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στη διάρκεια της συζήτησης η αντιπαράθεση ήταν έντονη, όχι μόνο από την Αντιπολίτευση, αλλά και από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία μίλησαν για υπονόμευση της Δημοκρατίας.

Πάντως, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμα ψηφοφορίες για ξεχωριστά άρθρα του νόμου.

Ο νόμος, το λεγόμενο «Italicum», προβλέπει ισχυρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα και, σε συνδυασμό με παράλληλες παρεμβάσεις γύρω από τη Γερουσία, σκοπεύει να αποτρέπει δυναμική ακυβερνησίας όπως αυτή στις τελευταίες εκλογές.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η «εσωτερική αντιπολίτευση» στο Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι δεν έκρυβε τη δυσφορία της για την κίνηση του πρωθυπουργού.

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που ήταν στην ηγεσία του κόμματος αλλά αποχώρησε μετά το μετεκλογικό χάος το 2013, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψήφιζε το νόμο, όπως και ο τέως πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Μία κυβέρνηση δεν μπορεί να βάζει τη Δημοκρατία σε ψήφο εμπιστοσύνης» είπε ο Μπερσάνι, λέγοντας πως η κίνηση Ρέντσι δημιουργεί «ανησυχητικό προηγούμενο».

«Αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης εγώ δεν θα τη δώσω» έγραψε στο Twitter. Ο Μπερσάνι μίλησε για «παραβίαση του Κοινοβουλίου», επαναλαμβάνοντας εκφράσεις και από άλλα στελέχη της μειοψηφίας των βουλευτών του PD.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου