Η έκταση του εφιάλτη στο Νεπάλ αποκαλύπτεται, πάνω από 4.300 οι νεκροί

Τελευταία ενημέρωση: 2015-04-28, 10:15:15
Η έκταση του εφιάλτη στο Νεπάλ αποκαλύπτεται, πάνω από 4.300 οι νεκροί

Ενώ η έρευνα στα ερείπια του Νεπάλ συνεχίζεται, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ανέρχεται σε 4.352 νεκρούς, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 8.000. Η συνδρομή των ξένων διασωστών που φτάνουν επικεντρώνεται στο μακάβριο έργο της ανάσυρσης σορών, καθώς οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ημέρες.

Oι τραυματίες που έχουν καταμετρηθεί μετά την καταστροφή φθάνουν τους συγκεκριμένα τους 7.953, σύμφωνα με τις Αρχές.

Οι αριθμοί αυτοί, υπενθυμίζεται, αφορούν μόνο το Νεπάλ: Θύματα από τον καταστροφικό σεισμό υπάρχουν και στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ινδία και στις περιοχές του Θιβέτ, που φτάνουν περίπου τους 100.

Όσοι έχουν μείνει στην πρωτεύουσα Κατμαντούν προσπαθούν να φύγουν με κάθε δυνατό μέσο. Μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ πολλά από τα κτίρια που δεν έχουν πέσει θεωρούνται ακατάλληλα -ενώ ο κίνδυνος των μετασεισμών παραμένει.

Το σκηνικό συμπληρώνουν οι καπνοί από τους νεκρούς που αποτεφρώνονται εδώ και δύο ημέρες, πολλές φορές με την πιο πρόχειρη δυνατή προετοιμασία και ακόμη και σε πλατείες.

 

OHE: Πάνω από 8 εκατομμύρια οι πληγέντες

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει πως ο σεισμός στο Νεπάλ έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού και στέγης.

Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής.

Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύκτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας.

Στην ύπαιθρο, στις απομακρυσμένες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταστροφή είναι ολική, οι ανάγκες τεράστιες και η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει εξαιτίας του κατεστραμένου οδικού δικτύου. Ελικόπτερα που άρχισαν μόλις τη Δευτέρα πτήσεις προς τις πιο απομακρυσμένες σεισμόπληκτες περιοχές μεταφέρουν στάγδην προμήθειες και απομακρύνουν με αργούς ρυθμούς τραυματίες και ασθενείς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
1
=