ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στο εδώλιο ο καπετάνιος που κλείδωσε στο αμπάρι 800 μετανάστες

ιταλία-στο-εδώλιο-ο-καπετάνιος-που-κλε-555622

Η εισαγγελία της Κατάνια στη Σικελία απήγγειλε την κατηγορία της «παράνομης κράτησης προσώπων» εναντίον του καπετάνιου του αλιευτικού που ναυάγησε στα ανοιχτά της Λιβύης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, μετά από καταγγελίες επιζώντων μεταναστών ότι είχε κλειδώσει στο αμπάρι μερικούς από τους 800 επιβαίνοντες.

Ο 27χρονος Τυνήσιος κατηγορείται για ανθρωποκτονίες από αμέλεια και για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης.

Οι μόλις 28 επιζώντες του ναυαγίου, μεταξύ αυτών και οι δύο διακινητές, έφτασαν την Τρίτη στη Σικελία και άρχισαν να διηγούνται στον Τύπο και τη δικαιοσύνη φρικιαστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες αποπειράθηκαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Οι επιζώντες κατήγγειλαν ότι κάποιοι -λιγότερο τυχεροί από αυτούς- ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι, όταν σημειώθηκε το ναυάγιο περίπου 110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης.

Η εισαγγελία άκουσε τις μαρτυρίες των επιζώντων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι ήταν στο αμπάρι του πλοίου «ήταν φυλακισμένοι […] και οι πόρτες ήταν κλειδωμένες».

«Κατά συνέπεια, ο καπετάνιος Μοχάμεντ Άλι Μάλεκ κατηγορείται επίσης για το αδίκημα της παράνομης κράτησης προσώπων, με την επιβαρυντική περίσταση της παρουσίας ανηλίκων» μεταξύ των μεταναστών που βρίσκονταν στο αμπάρι.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στη Σικελία η αποβίβαση 446 μεταναστών τους οποίους περισυνέλεξε νότια της Λαμπεντούζα το πλοίο Μπετίγκα του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τους μετανάστες επισκέφθηκαν εν πλω γιατροί ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 95 γυναίκες και 59 παιδιά.

Παράλληλα, 114 μετανάστες προερχόμενοι από την υποσαχάρια Αφρική, τους οποίους διέσωσε το στρατιωτικό πλοίο Φιορίλο, αποβιβάσθηκαν στην Λαμπεντούζα. Οδηγήθηκαν στο κέντρο πρώτης υποδοχής του νησιού, το οποίο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 525 ανθρώπους.

Το πρωί της Τετάρτης, η ιταλική οικονομική αστυνομία Guardia di Finanza διέσωσε 115 μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα, σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων βόρεια των λιβυκών ακτών. Οι διασωθέντες μεταφέρονται στην ξηρά με στρατιωτικό πλοίο.

Μέχρι το βράδυ αναμένεται να αφιχθεί στο λιμάνι του Σαλέρνο, κοντά στην Νάπολη, πλοίο το οποίο μεταφέρει άλλους 450 πρόσφυγες και μετανάστες.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου