ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Διχάζει η προσθήκη ενός παλαιστινίου στο μνημείο για την τρομοκρατία

ισραήλ-διχάζει-η-προσθήκη-ενός-παλαισ-557509

Το Ισραήλ προσέθεσε το όνομα ενός έφηβου παλαιστινίου στο «Μνημείο για τα θύματα της τρομοκρατίας», προκαλώντας την αντίδραση των γονιών του εφήβου καθώς και ομάδας που εκπροσωπεί τις οικογένειες δολοφονηθέντων ισραηλινών. Όλοι ζητούν να αφαιρεθεί το όνομα.

Ο 16χρονος Μοχάμεντ Χουντέιρ απήχθη και κάηκε ζωντανός τον Ιούλιο στην Ιερουσαλήμ από 3 ισραηλινούς, οι οποίοι θέλησαν με τον τρόπο αυτό να εκδικηθούν το θάνατο τριών εβραίων εφήβων που είχαν σκοτωθεί ένα μήνα νωρίτερα από παλαιστίνιους μαχητές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα περιστατικά προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Το Ισραήλ, διαπιστώνοντας εθνικιστικά κίνητρα για το φόνο του Χουντέιρ, ανακήρυξε τον έφηβο «θύμα τρομοκρατίας», επιτρέποντας στην οικογένεια του, που ζει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, να λάβει αποζημιώσεις.

Οι κατηγορούμενοι ως δολοφόνοι του Χουντέιρ βρίσκονται ακόμη σε δίκη και η υπόθεση, που έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την προσοχή της κοινής γνώμης, επανήλθε στην επικαιρότητα την παραμονή της ετήσιας Ημέρα Μνήμης για τους στρατιώτες και τους πολίτες που έχουν σκοτωθεί στις δεκαετίες συγκρούσεων, όταν το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως το όνομα του Χουντέιρ χαράχθηκε επίσημα στο πέτρινο μνημείο στο Όρος Χερτζλ, στο εθνικό κοιμητήριο στην Ιερουσαλήμ.

Ο οργανισμός για τα θύματα της τρομοκρατίας Almagor που ιδρύθηκε το 1986 και εκπροσωπεί τις οικογένειες ισραηλινών που σκοτώθηκαν απαίτησε από την κυβέρνηση να αφαιρέσει το όνομα του Χουντέιρ.

«Η αναγραφή του ονόματος του Χουντέιρ στο μνημείο εξευτελίζει την μνήμη όλων των υπολοίπων πεσόντων» δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Γιόσι Τζουρ, μέλος του οργανισμού, ο 17χρονος γιος του οποίου σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας παλαιστινίου το 2003.

«Ο Χουντέιρ δεν είναι μέρος της θυσίας που έκαναν τα παιδιά μας για χάρη της ίδρυσης και της ύπαρξης του Ισραήλ» είπε ο Τζουρ.

Οι γονείς του Χουντέιρ δήλωσαν στο Reuters ότι δεν ρωτήθηκαν από το Ισραήλ για την προσθήκη του ονόματος του γιου τους στο μνημείο.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το όνομα του θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ονόματα στρατιωτών που έχουν σκοτώσει τους συγγενείς του στη Γάζα, στο Λίβανο και στη Δυτική Όχθη», είπε ο πατέρας του Χουσείν.

Η μητέρα του, η Σούχα, είπε πως ο γιος της είναι ένας «παλαιστίνιος μάρτυρας και όχι Ισραηλινός» καθώς και ότι η οικογένεια τους αισθάνθηκε ντροπή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου