ΔΙΕΘΝΗ

Η Mόσχα βλέπει αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία

η-mόσχα-βλέπει-αποκλιμάκωση-των-εχθροπ-559242

Εικόνα σχετικής ηρεμίας δίνει τελευταία το εμπόλεμο πεδίο της ανατολικής Ουκρανίας, με τη συμφωνία για εκεχειρία πάντως να παραμένει επισφαλής: Η Μόσχα εκτιμά πως η περίοδος έξαρσης των εχθροπραξίων έχει περάσει, την ώρα που και το Κίεβο διαπιστώνεται πως οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του εμφανίζουν κάμψη τα τελευταία 24ωρα. Η πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε θερμά σημεία δεν διαταράχθηκε τις τελευταίες ημέρες, σημάδι που επίσης θεωρείται ενθαρρυντικό.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως «η πρόσφατη έξαρση των παραβιάσεων της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία πέρασε», λέγοντας πως η Μόσχα «εργάζεται για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση της βίας».

Η Μόσχα πάγια απορρίπτει τις κατηγορίες από τη Δύση πως υποκινεί και ενισχύει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι εχθροπραξίες είχαν κλιμακωθεί παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο, με τα θερμά σημεία να είναι το αεροδρόμιο στο Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχουν οι αυτονομιστές, και το χωριό Σιρόκινε, καθ’ οδόν προς τη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

«Είμαστε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας, οι οποίες ήταν πράγματι πολύ σφοδρές τις τελευταίες ημέρες. Τώρα η κατάσταση ηρεμεί. Θα διευκολύνουμε ενεργά την ενίσχυση της τάσης αυτής» είπε ο Λαβρόφ.

Ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε μέλος των ουκρανικών δυνάμεων τις τελευταίες 24 ώρες.

«Ο αριθμός των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τον εχθρό μειώθηκε σημαντικά» είπε ο Λισένκο.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιτηρεί την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως το προσωπικό του κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο Σιρόκινε για έβδομη συναπτή ημέρα -άλλη μία ένδειξη πως στην περιοχή επικρατεί σχετική ηρεμία.

Αλλά η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη και οι δύο πλευρές στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία μοιάζουν να αναμένουν νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Δυτικοί διπλωμάτες στη Μόσχα πάντως υποστήριξαν ότι μια νέα κλιμάκωση πριν δεν μοιάζει πιθανή πριν από τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα για να τιμηθεί η 70ή επέτειος από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου