ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικές εκλογές: Ο Μίλιμπαντ νικητής του τελευταίου ντιμπέιτ

βρετανικές-εκλογές-ο-μίλιμπαντ-νικητ-564296

Στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία, επικράτησε ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ. Από το ντιμπέιτ αυτό όμως απουσίαζε ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, γεγονός που δημιούργησε ανισορροπία στην συνολική προβολή των απόψεων.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Survation, η οποία δημοσιεύθηκε ενενήντα λεπτά μετά την τηλεμαχία, έδειξε ότι το 35% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Μίλιμπαντ ήταν νικητής, ενώ το 31% υποστήριξε τη Νίκολα Στέρτζον του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP). Ωστόσο δεν έλειψαν οι κριτικές για την συγκεκριμένη έρευνα, οι οποίες υποστήριξαν ότι το δείγμα των πολιτών που ερωτήθηκαν ήταν προκατειλημμένο υπέρ του Εργατικού Κόμματος.

Ο Μίλιμπαντ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε για να αναδείξει τα πολιτικά και ηγετικά του προσόντα, τα οποία μάλιστα έχουν αμφισβητηθεί στο παρελθόν από τον δεξιό κυρίως Τύπο. Αντίπαλοί του ήταν οι ηγέτες τεσσάρων μικρότερων κομμάτων. Η κύρια αντιπαράθεση δημιουργήθηκε εξαιτίας της επανάληψης της πρότασης της σκοτσέζας εθνικίστριας να στηρίξει μία κυβέρνηση με κύριο μοχλό το Εργατικό κόμμα. Ο Μίλιμπαντ απέρριψε για ακόμα μια φορά την προσφορά αυτή και είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές που δεν τον αφήνουν να συμφωνήσει.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δεν αναδεικνύει κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα ως θριαμβευτή των εκλογών της 7ης Μάιου και το πιθανότερο είναι ότι κανείς δεν θα κατορθώσει να λάβει την πλειοψηφία των 650 εδρών στο κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, με την απουσία του από το τελευταίο ντιμπέιτ, ο Κάμερον επέτρεψε στους αντιπάλους του να τον κατηγορήσουν για δειλία. Συγκεκριμένα ο Μίλιμπαντ δεν δίστασε να τονίσει την πράξη αυτή και να τον προκαλέσει σε έναν μεταξύ τους δημόσιο διάλογο.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου