ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου συγκρίνει το Ιράν με τη ναζιστική Γερμανία

ο-νετανιάχου-συγκρίνει-το-ιράν-με-τη-να-567750

Ευαίσθητες συγκρίσεις έκανε ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου θέλοντας να δείξει ξανά την αντίθεση του Ισραήλ στην επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά της Τεχεράνης: Η Δύση είπε, «επαναλαμβάνει με το Ιράν το ίδιο μοιραίο λάθος» που είχε κάνει στην αποτυχία της να σταματήσει το ναζιστικό καθεστώς.

Η αιχμηρή σύγκριση έγινε μάλιστα σε ομιλία στο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, την παραμονή της ημέρας μνήμης (Γιομ Χασοά).

«Όπως οι ναζί ήθελαν να κυριαρχήσουν σε όλο τον κόσμο και να εξολοθρεύσουν τον εβραϊκό λαό, το Ιράν επιδιώκει να κυριαρχήσει στην περιοχή και να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος» είπε ο Νετανιάχου μιλώντας στο μνημείο Γιαντ Βασέμ της Ιερουσαλήμ, μία ημέρα πριν το Ισραήλ τιμήσει σήμερα την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση των κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία-πλαίσιο η οποία υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα στις έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο κόσμος μοιάζει να έχει ξεχάσει τα διδάγματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Διδάχθηκε πράγματι ο κόσμος από την εβραϊκή τραγωδία του περασμένου αιώνα;» διερωτήθηκε ο Νετανιάχου, πριν απαντήσει: «Η κακή συμφωνία με το Ιράν μας δείχνει ότι δεν εμπέδωσε το μάθημα».

«Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις διέπραξαν ένα μοιραίο σφάλμα πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εμείς, όπως και πολλοί γείτονές μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι διαπράττεται και τώρα ένα πικρό σφάλμα», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «το πιο επικίνδυνο κράτος τρομοκράτη στον κόσμο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου