ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ της G7: Η άρση των κυρώσεων στη Ρωσία συνδέεται με την εφαρμογή του Μινσκ

υπεξ-της-g7-η-άρση-των-κυρώσεων-στη-ρωσία-568089

Η άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας συνδέεται άρρηκτα με την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ εκ μέρους της Ρωσίας, υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου στο Λίμπεκ της Γερμανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ιαπωνία) συνεδρίασαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας -την απέκλεισαν από την G8 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, πριν από έναν χρόνο.

«Η G7 υπογραμμίζει τη στενή σχέση μεταξύ της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ (από τη Ρωσία) και των διεθνών κυρώσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Η διάρκεια των κυρώσεων θα πρέπει να συνδέεται ρητά με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών […] από τη Ρωσία και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας» προστίθεται στο κείμενο.

Παράλληλα, οι υπουργοί κάλεσαν τη Μόσχα «να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να τερματιστεί η υποστήριξη προς τους αυτονομιστές μαχητές» της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι ήταν αναγκαίο η Δύση να παρουσιάσει μια ενιαία και σταθερή θέση στο θέμα αυτό, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα την ελπίδα τους ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία, μια χώρα που θεωρείται μείζονος σημασίας εταίρος για την αντιμετώπιση άλλων μεγάλων θεμάτων, όπως η τρομοκρατία και οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφηκαν στις 12 Φεβρουαρίου, προβλέπουν κατά κύριο λόγο μια εκεχειρία και την απόσυρση των βαρέων όπλων ώστε να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Μολονότι σε γενικές γραμμές η εκεχειρία τηρείται, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να ανασυσταθεί η G8 με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η απομόνωση της Ρωσίας. Θα χαιρόμασταν πολύ αν είχαν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της Ρωσίας στη G8. Όμως η προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση, είναι η κοινή θέση της G7» τόνισε.

Την Δευτέρα, από το Βερολίνο, ο Σταϊνμάγερ και οι ομόλογοί του της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν είχαν εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» τους για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

Καλούν το Ιράν να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών καλωσόρισαν το προσχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην Ομάδα των Έξι (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ συν την Γερμανία) και κάλεσαν την Τεχεράνη να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την επαλήθευση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν, ανάμεσά τους και εκείνων που σχετίζονται με πιθανές στρατιωτικές δραστηριότητες.

Στο ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στηρίζουν τη συνέχιση των προσπαθειών για να βρεθεί λύση μέχρι τις 30 Ιουνίου, η οποία λύση θα εξασφαλίζει την αποκλειστικά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και θα εξασφαλίζει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου