ΔΙΕΘΝΗ

Εισαγγελέας: Ο βομβιστής της Βοστώνης «ήθελε να τιμωρήσει την Αμερική»

εισαγγελέας-ο-βομβιστής-της-βοστώνης-580790

O Τζοχάρ Τσαρνάεφ ενήργησε εν ψυχρώ και ήθελε να «τρομοκρατήσει» την Αμερική, επισήμανε ο εισαγγελέας στην τελική του αγόρευση προτού το σώμα των ενόρκων αποσυρθεί προκειμένου να αποφασίσει για την ενοχή του, στη δίκη των επιθέσεων του μαραθωνίου της Βοστώνης όπου ενδέχεται να επιβληθεί στον κατηγορούμενο η θανατική ποινή.

Ο Τσαρνάεφ, 21 ετών, ένας νεαρός μουσουλμάνος τσετσενικής καταγωγής, δεν επέδειξε το παραμικρό συναίσθημα ακούγοντας – πολλές φορές με το κεφάλι σκυμμένο – τις αγορεύσεις στην αίθουσα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου όπου ξεκίνησε η δίκη του την 4η Μαρτίου.

«Ήθελε να τρομοκρατήσει αυτήν την χώρα» τόνισε ο αναπληρωτής εισαγγελέας Αλόκε Τσακραβάτρι.

«Ήθελε να τιμωρήσει την Αμερική για ό,τι εκείνη προκάλεσε στο λαό του, και αυτό ακριβώς έκανε. Μαζί με τον αδελφό του σκότωσε δύο νεαρές γυναίκες εκείνη την ημέρα, όπως επίσης και ένα μικρό αγόρι […] και προκάλεσε τον ακρωτηριασμό 17 ανθρώπων» επανέλαβε ο εισαγγελέας υπενθυμίζοντας στους παρευρισκομένους την επίθεση της 15ης Απριλίου του 2013, όταν δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του γνωστού μαραθωνίου της Βοστόνης, προκαλώντας τον πανικό μεταξύ των χιλιάδων θεατών.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 264 τραυματίστηκαν στην χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

«Εκείνη την ημέρα εκείνοι σκέφτηκαν ότι ήταν στρατιώτες, ότι ήταν μουτζαχεντίν και ότι είχαν μεταφέρει τη μάχη τους στη Βοστόνη» επέμεινε ο εισαγγελέας.

«Και 20 λεπτά αργότερα» υπογράμμισε ο ίδιος, ο Τσαρνάεφ αγόραζε γάλα σε ένα σούπερ μάρκετ.

Την επόμενη ημέρα, επέστρεψε στην πανεπιστημιούπολη όπου φοιτούσε, έκανε αστεία με τους φίλους του και άρχισε να στέλνει μηνύματα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προσέθεσε ο ίδιος.

«Ήθελε να μεγιστοποίησει τον τρόμο»

«Ο κατηγορούμενος τα έκανε αυτά μαζί με τον αδελφό του. Τοποθέτησε τον έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο αδελφός του τοποθέτησε τον άλλο. Επρόκειτο για μια συντονισμένη επίθεση, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τον τρόμο» προσέθεσε ο εισαγγελέας, που θύμισε ότι τρεις ημέρες αργότερα, οι αδελφοί που διέφευγαν αφού αναγνωρίστηκαν ως οι δράστες της επίθεσης σκότωσαν επίσης έναν αστυνομικό ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία και επέβαινε στο αυτοκίνητό του εντός του MIT σε μια – μάταιη – προσπάθεια να του κλέψουν το όπλο.

Πριν από τις τελικές αγορεύσεις, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζορτζ Ο’ Τουλ είχε δώσει οδηγίες στους ενόρκους για ένα διάστημα μίας και πλέον ώρα, εξηγώντας τους κυρίως ότι πρέπει να αποφασίσουν για την ενοχή του Τσαρνάεφ για κάθε μία από τις 30 κατηγορίες που του προσάπτονται. Οι 17 από τις κατηγορίες αυτές τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου, περιλαμβανομένης της «χρήσης ενός όπλου μαζικής καταστροφής».

Η καταδικαστική απόφαση θεωρείται σχεδόν βέβαιη, εξαιτίας των πολυάριθμων στοιχείων εναντίον του, ιδίως τις εικόνες των καμερών παρακολούθησης της κυκλοφορίας, που τον ενοχοποιούν.

«Εκείνος ήταν» αναγνώρισε επιπλέον η δικηγόρος του Τζούντι Κλαρκ κατά την έναρξη της δίκης, επιβεβαιώνοντας ότι ο νεαρός φοιτητής βρισκόταν υπό τον έλεγχο του μεγαλύτερου αδελφού του Ταμερλάν, που είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί μόνος του».

Ο Ταμερλάν απεβίωσε τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με την αστυνομία.

Μετά την ετυμηγορία, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της δίκης, προκειμένου να αποφασιστεί η ποινή του Τσαρνάεφ, όπου το σώμα των ενόρκων θα πρέπει να αποφασίσει, ομόφωνα, μεταξύ της ποινής του θανάτου και της ισόβιας κάθειρξης.

Η κατηγορούσα αρχή κάλεσε 92 πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν μετά την έναρξη της δίκης. Η υπεράσπιση κάλεσε μόλις τέσσερις μάρτυρες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου