ΔΙΕΘΝΗ

Καθολική απαγόρευση πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα στην Τουρκία

καθολική-απαγόρευση-πρόσβασης-στα-κο-582282
Αποκλεισμένοι από στο Twitter, το YouTube και το Facebook είναι οι Τούρκοι πολίτες με εισαγγελική απόφαση. Οι τουρκικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση λόγω της ανάρτησης φωτογραφιών του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ κατά τη διάρκεια της ομηρείας του, στις οποίες εικονίζεται με το πιστόλι στον κρόταφο με φόντο τα σύμβολα της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Ήδη έχει διαταχθεί δικαστική έρευνα κατά επτά εφημερίδων που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες του εισαγγελέα, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από το εξάωρο θρίλερ ομηρείας της 31ης Μαρτίου στο δικαστικό μέγαρο της περιοχής Τσαγλαγιάν.

Τις δύο φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα λίγο μετά την έναρξη της ομηρείας το Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), το οποίο και ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση. Το DHKP-C θεωρείται στην Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση.

Στην μία φωτογραφία εικονίζεται ο εισαγγελέας φιμωμένος με το πιστόλι στον κρόταφο με φόντο τα σύμβολα της οργάνωσης. Στο δεύτερο, πιο κοντινό πλάνο, φαίνεται πάλι ο εισαγγελέας υπό την απειλή όπλου και ο φακός εστιάζει στην ταυτότητά του.

Έγγραφο που εστάλη από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης προς την τουρκική ένωση τηλεπικοινωνιακών παρόχων ζητά από τις εταιρείες μέλη του να απαγορεύσουν την πρόσβαση προς τα τρία αυτά δίκτυα.

Πολλοί πάροχοι είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα έως το μεσημέρι της Δευτέρας και αναμένεται ότι άμεσα θα εφαρμόσουν την απαγόρευση όλοι, μεταδίδει στην ηλεκτρονική πύλη της η εφημερίδα Hurriyet.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πάντως ήδη εγχειρίδια για τρόπους παράκαμψης της απαγόρευσης ώστε οι χρήστες να φαίνεται ότι μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα από χώρες του εξωτερικού.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του ομήρου εισαγγελέα, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο είχε απαγορεύσει στα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν απ’ ευθείας εικόνες από το γεγονός.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου