ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματική κόντρα στη Τσεχία με τον πρέσβη των ΗΠΑ ελέω Ρωσίας

διπλωματική-κόντρα-στη-τσεχία-με-τον-π-583001

Η παρουσία του τσέχου προέδρου στους επετειακούς εορτασμούς στη Μόσχα για το Δεύτερο Παγκόσμιο οδήγησε την Πράγα σε διπλωματική κόντρα με τις ΗΠΑ: Ο αμερικανός πρέσβης εμφανίστηκε επικριτικός, κι έτσι ο πρόεδρος… του έκλεισε την πύλη του προεδρικού μεγάρου.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία είναι ευαίσθητο ζήτημα στην Τσεχία, κάτι που είχε φανεί εσχάτως και με την «παρέλαση» αμερικανικού τάγματος που ερχόταν από τη Βαλτική.

Ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέρμαν, με «διακοσμητικό» μεν θεσμικό ρόλο αλλά γνωστός στη χώρα για το πόσο ανοικτά εκφράζει τις θέσεις του, θα βρεθεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου για τους εορτασμούς -εκδηλώσεις που μποϊκοτάρουν φέτος οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο αμερικανός πρέσβης Άντριου Σαπίρο είχε σχολιάσει ότι η παρουσία του Ζέρμαν θα ήταν «άβολη» καθώς θα ήταν ο μοναδικός μεταξύ των ευρωπαίων προέδρος. Το σχόλιο θεωρήθηκε επίκριση, και η αντίδραση ήταν ανάλογη.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν πρέσβη να έχει λόγο στο πρόγραμμά μου» είπε ο Ζέρμαν, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να φανταστώ τον τσέχο πρέσβη στην Ουάσινγκτον να λέει στον αμερικανό πρόεδρο πού θα ταξιδεύψει».

«Για τον Σαπίρο, η πόρτα του προεδρικού μεγάρου είναι κλειστή» είπε.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της προεδρίας διευκρίνισε πως ο αμερικανός πρέσβης «μπορεί να παραβρίσκεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις στην τσεχική προεδρία».

Το πόσο ευαίσθητο είναι στην Τσεχία το ζήτημα των σχέσεων με Ουάσινγκτον και Μόσχα είχε φανεί και στο τέλος Μαρτίου, όταν αμερικανικό τάγμα περνούσε από τη χώρα επιστρέφοντας από τη Βαλτική στη Γερμανία.

Η κοινή γνώμη είχε εμφανιστεί διχασμένη: Πέραν της φιλικής υποδοχής σε αρκετά μέρη από τα οποία περνούσε η «παρέλαση», σε κλίμα ανάλογο όσων είχε βρει νωρίτερα και στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, το τάγμα συνάντησε και διαδηλώσεις με αντιαμερικανικά συνθήματα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου