ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι επανόδου της Αλ Σαμπάμπ μετά τo μακελειό των 147 νεκρών στην Κένυα

φόβοι-επανόδου-της-αλ-σαμπάμπ-μετά-τo-μα-586570

Οι ένοπλοι που είχαν εισβάλει στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα στην Κένυα προσπαθούσαν να σκοτώσουν όσους περισσότερους ομήρους μπορούσαν -κυρίως χριστιανούς που είχαν ξεχωρίσει- πριν ανατινάξουν τα εκρηκτικά που είχαν μαζί τους όσο πλησίαζαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Η αιματηρή επίθεση της σομαλικής οργάνωσης καλλιεργεί φόβο για επάνοδό της στην περιοχή, παρά τις επιχειρήσεις των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, ενώ ο αριθμός των νεκρών λειτουργεί ως «διαφήμιση» της οργάνωσης στον φρικαλέο «διαγωνισμό βιαιότητας» με άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις -με έπαθλο το «ενδιαφέρον» μαχητών για συμμετοχή και την εισροή κεφαλαίων.

Οι 147 νεκροί μετά την πολύωρη ομηρία στο πανεπιστήμιο είναι ο απολογισμός της 17ης κατά σειρά επίθεσης της σομαλικής αλ Σαμπάμπ στην Κένυα από το 2013.

Τελευταία καταγράφεται η τακτική «διαχωρισμού» των θυμάτων μεταξύ μουσουλμάνων, που αφήνονται ελεύθεροι, και των υπολοίπων. Στο διάστημα αυτό έχουν σκοτωθεί συνολικά σχεδόν 500 άτομα: Η ψυχρή μαθηματική αναλογία δείχνει τη σημασία της επίθεσης στο πανεπιστήμιο.

Η οργάνωση της Σομαλίας επικαλείται τη συμμετοχή των κενυατικών δυνάμεων στην αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) που επιχειρεί στη Σομαλία.

Η αποστολή, που επιχειρεί προς υποστήριξη των εκεί κυβερνητικών δυνάμεων, έχει σημειώσει επιτυχίες στην καταπολέμηση της οργάνωσης, καταφέρνοντας να την οδηγήσει σε υποχώρηση από το Μογκαντίσου και άλλα σημεία της Σομαλίας -η οποία ωστόσο βρίσκεται πολύ μακριά από την ομαλότητα.

Η διεθνής κοινότητα, από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι τις κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών ανά την υφήλιο, καταδίκασαν σε υψηλούς τόνους την επίθεση. Πίσω από την καταδίκη βρίσκεται η ανησυχία για ενίσχυση της Αλ Σαμπάμπ και διενέργεια επιθέσεων σε άλλες χώρες που επίσης συμμετέχουν στην δύναμη της ΑΕ στην Σομαλία -η Ουγκάντα προσφέρει τις περισσότερες δυνάμεις και ακολουθούν το Μπουρουντί, η Αιθιοπία, η Κένυα και το Τζιμπουτί.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου