ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Σε λιγότερο από χρόνο, το Ιράν θα έχει πυρηνικά

νετανιάχου-σε-λιγότερο-από-χρόνο-το-ιρ-591648

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατήγγειλε την Τρίτη ότι το πλαίσιο συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα δώσει στην Τεχεράνη τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικού όπλου σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα προσπαθούν να άρουν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και να επιτύχουν συμφωνία για έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας με αντάλλαγμα την άρση οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του Ιράν.

«Φαίνεται ότι η συμφωνία που διαμορφώνεται στη Λωζάνη θα αφήσει στο Ιράν τις υπόγειες εγκαταστάσεις του, τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Αράκ και προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης» τόνισε ο Νετανιάχου, μιλώντας στην Κνεσέτ.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σχάσιμο υλικό για ατομικές βόμβες όχι σε διάστημα «χρόνων», αλλά σε λιγότερο από έναν χρόνο ή σε ακόμα πιο σύντομο διάστημα.

Σήμερα είναι το τελευταίο 24ωρο των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν. Αν και όλες οι πλευρές επέμεναν πως είναι ζωτικής σημασίας να καταρτιστεί προκαταρκτική συμφωνία, αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί τελικά.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο Associated Press, η Ομάδα των Έξι και το Ιράν αναμένεται να εκδώσουν μία γενική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και ότι θα ξεκινήσει μία νέα φάση στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πάντως ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία είναι «πολύ καλές».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα αποτελούσε ένα θετικό μήνυμα αν οι διαπραγματευτές στην Ελβετία κατάφερναν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στις συζητήσεις.

«Μια συμφωνία θα ήταν καλό σημάδι», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γάλλο ομόλογό της Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμο οποιαδήποτε συμφωνία να διασφαλίζει ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην κατασκευή πυρηνικών όπλων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, όμως αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη», επεσήμανε η ίδια.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου