ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικές εκλογές: Το πρωί προηγείται ο Μίλιμπαντ, το βράδυ ο Κάμερον

βρετανικές-εκλογές-το-πρωί-προηγείτα-595480

Προβάδισμα 4% διατηρούν οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον έναντι των Εργατικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά επισήμως τη Δευτέρα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία ComRes για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV και της εφημερίδας Daily Mail, δίνοντας στους Συντηρητικούς το μεγαλύτερο προβάδισμα που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση της εταιρείας από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Συγκεκριμένα, οι Συντηρητικοί λαμβάνουν 36%, οι Εργατικοί 32%, Οι Φιλελεύθερους 9%, το UKIP 12% και οι Πράσινοι 5%.

«Παρόλο που πιθανόν θα είναι μια δύσκολη εκλογική μάχη με τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς να βρίσκονται πολύ κοντά, οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί έχουν αρχίσει να ενισχύουν τη θέση τους» δήλωσε ο Τομ Μλουντζίνσκι, επικεφαλής των πολιτικών δημοσκοπήσεων της ComRes.

Ωστόσο, άλλη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί της Κυριακής έδειχνε τους Εργατικούς να κατέχουν προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Συντηρητικών, κάτι που δείχνει πόσο αμφίρροπη θα είναι η αναμέτρηση.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού της κυβέρνησης Κάμερον και άλλοτε ηγέτη των Συντηρητικών (2001-2003) Ιάν Ντάνκαν Σμιθ ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί πρόωρα εάν επανεκλεγεί στον θώκο στις εκλογές της 7ης Μαΐου, προκειμένου το Συντηρητικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, να έχει ικανό χρόνο για να επιλέξει τον νέο του ηγέτη.

Το σχόλιο του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, έρχεται σε αντίθεση με τη στάση του ιδίου του Κάμερον κι αναμένεται ότι θα προκαλέσει την οργή των διαμορφωτών στρατηγικής των Τόρις, που επιδίωκαν να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Κάμερον κατέπληξε τους υπουργούς του την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην περίπτωση που επανεκλεγεί στις εκλογές του Μαΐου.

Η αποκάλυψη αυτή έπληξε τελικά τον ίδιο τον Κάμερον, πυροδοτώντας φρενίτιδα στα ΜΜΕ που διερωτώνται ποιος θα τον διαδεχθεί και καλλιεργώντας την εντύπωση ότι είναι ένας πρωθυπουργός ανήμπορος και υπό προθεσμία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που διαβεβαιώνει ότι θέλει να υπηρετήσει πλήρη θητεία εάν επανεκλεγεί, αναγκάστηκε να αποκρούσει, μιλώντας στο κοινοβούλιο, τις επικρίσεις περί του ότι υπονόμευσε μόνος του τη θέση του και προσπάθησε να κλείσει το θέμα.

«Πρέπει (να παραιτηθεί). Αλλά έχω τεράστια πίστη στον πρωθυπουργό”, δήλωσε ο Ντάνκαν Σμιθ σε εκπομπή του BBC, εκτιμώντας ότι ο Κάμερον θα είναι πάντως σε θέση να φέρει σε πέρας «ουσιαστικά μια πλήρη θητεία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου