ΔΙΕΘΝΗ

Στις 25 Μαρτίου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

στις-25-μαρτίου-επαναλαμβάνονται-οι-συν-606991

Στις 25 Μαρτίου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) με το Ιράν με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν η ιρανική και η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην Λωζάννη μαζί με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα μεταβεί το Σάββατο στο Λονδίνο όπου θα συναντήσει τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, προτού επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να «συνομιλήσουν για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη» με την Τεχεράνη, σύμφωνα με έναν Αμερικανό διπλωμάτη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναμένεται εξάλλου αργότερα να συνομιλήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Η Γαλλία επιθυμεί μία συμφωνία με το Ιράν που θα επιτρέψει την οικοδόμηση πλήρους εμπιστοσύνης» στο θέμα της «αποκήρυξης από το Ιράν» κάθε προσπάθειας για την απόκτηση «ενός πυρηνικού όπλου» επιβεβαίωσε ο Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, «τώρα, είναι απαραίτητο να διεξάγουμε περισσότερες διαβουλεύσεις και να έχουμε μεγαλύτερο συντονισμό».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι Αμερικανοί: «διεξαγάγαμε μια σειρά εντατικών συνομιλιών με το Ιράν αυτήν την εβδομάδα και δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, είναι σημαντικό να διαβουλευόμαστε σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων με τους εταίρους μας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Ο Τζον Κέρι επιπλέον συνομίλησε με τους ομολόγους του της Κίνας, Ουάνγκ Γι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Νωρίτερα ο ίδιος ο Ομπάμα κάλεσε την Τεχεράνη να εκμεταλλευθεί την ιστορική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία θα είναι επωφελής για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και για «πολλά χρόνια».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να πάψουν να ασκούν πιέσεις στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να δεχτούν μια συμφωνία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου