ΔΙΕΘΝΗ

Τέξας: Ρατσιστικά αυτοκόλλητα σε καταστήματα για είσοδο «μόνο σε λευκούς»

τέξας-ρατσιστικά-αυτοκόλλητα-σε-κατα-607290

Άγνωστοι τοποθέτησαν ρατσιστικά αυτοκόλλητα σε καταστήματα του Όστιν στο Τέξας, τα οποία έγραφαν πάνω ότι επιτρέπεται η είσοδος «μόνο σε λευκούς», σε μία πράξη που θυμίζει τον φυλετικό διαχωρισμό παρελθόντων ετών.

Ο δήμος του Όστιν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την ενέργεια αυτή. «Τα αυτοκόλλητα αυτά συνιστούν μια απεχθή επίδειξη άγνοιας» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος του Όστιν, Στιβ Άντλερ.

Η τοπική εφημερίδα Statesman ανέφερε ότι οι υπάλληλοι έξι καταστημάτων, όταν πήγαν για δουλειά το πρωί της Τετάρτης, βρήκαν στις βιτρίνες τα ρατσιστικά αυτοκόλλητα. Ένα από αυτά, που προφανώς τοποθετήθηκε τη νύχτα, ήταν σε ένα ζαχαροπλαστείο, το Sugar Mama’s Bakeshop.

Η Ντόουνα Ντιουκς, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στο κοινοβούλιο του Τέξας, ανήρτησε στη σελίδα της στο Facebook φωτογραφία που εικονίζεται τα αυτοκόλλητα, καταγγέλλοντας την ενέργεια αυτή.

«Αποκλειστικά για Λευκούς. Πέντε έγχρωμοι πελάτες, το ανώτερο» γράφει ένα από αυτά ενώ σε άλλο υπάρχει η φράση: «Οι έγχρωμοι υπάλληλοι μπορούν να μπουν από την πόρτα υπηρεσίας».

Οι δράστες προσπάθησαν να δώσουν «επίσημο» χαρακτήρα στην πράξη τους, κοσμώντας τα αυτοκόλλητα με τον θυρεό της πόλης. Σε ένα σημείο γράφουν μάλιστα ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του -ανύπαρκτου- Προγράμματος Αποκατάστασης και Διαίρεσης.

Ο δήμος υπογράμμισε ότι για τα αυτοκόλλητα δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι των καταστημάτων, ούτε και οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι έσπευσαν να τα αφαιρέσουν αμέσως μόλις τα εντόπισαν.

«Αποτελεί προσβολή για το ποιοι είμαστε ως πόλη και ποιοι είμαστε ως κοινότητα» δήλωσε ο Μαρκ Οτ, εκ μέρους του δήμου. «Αυτό το είδος δειλής και μισητής πράξης δεν είναι ανεκτό σε αυτή την πόλη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου