ΔΙΕΘΝΗ

«Προθεσμία» δέκα ετών στο Ιράν θέλει ο Λευκός Οίκος για τα πυρηνικά

προθεσμία-δέκα-ετών-στο-ιράν-θέλει-ο-640282

Δέσμευση της Τεχεράνης για τουλάχιστον δεκαετές πάγωμα του πυρηνικού της προγράμματος θέλει ο αμερικανός πρόεδρος, αποτιμώντας ωστόσο περιορισμένες προς το παρόν τις πιθανότητες να επιτευχθεί τελική συμφωνία στις συνομιλίες του Ιράν με τους «Έξι».

Η αναφορά του Ομπάμα έρχεται την ώρα που ο Λευκός Οίκος αφ’ ενός ζητά από το Κογκρέσο να μην τορπιλίσει τις συνομιλίες με νέες κυρώσεις ενώ αφ’ ετέρου ο ισραηλινός πρωθυπουργός έρχεται στην Ουάσινγκτον για να καλέσει σε άτεγκτη στάση απέναντι στο Ιράν.

Δίνοντας συνέντευξη στο Reuters, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε η αρνητική στάση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συμφωνία αυτή προκαλεί σύγχυση, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα βλάψει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν «ουσιαστικές διαφωνίες» μεταξύ της κυβέρνησής του και της ισραηλινής κυβέρνησης για το πώς θα επιτευχθεί ο κοινός τους στόχος περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Εάν, όντως, το Ιράν είναι πρόθυμο να συμφωνήσει σε μακροπρόθεσμη διατήρηση του προγράμματος του ως έχει και υπαναχωρήσει σε ορισμένα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα… αν το καταφέρουμε αυτό και μπορούμε να είμαστε σίγουροι, δεν θα χρειάζεται να κάνουμε άλλα βήματα για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικού όπλου», δήλωσε.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του ότι η διπλωματία Ομπάμα στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δεν θα αποτρέψει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη μιας πυρηνικής βόμβας. Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η ρήξη με το Ισραήλ δεν είναι προσωπική υπόθεση και ότι θα ήταν πρόθυμος να συναντήσει ξανά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εφόσον αυτός κερδίσει τις εκλογές της 17ης Μαρτίου.

«Δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για κάθε χώρα που έχει σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια διαδικασία χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Ομπάμα τόνισε ότι ο Νετανιάχου είχε αποδειχτεί λάθος στην κρίση του σχετικά με την αντίθεσή του σε μια ενδιάμεση συμφωνία με το Ιράν το 2013. «Ο Νετανιάχου υποστήριξε πολλά. Αυτό πρόκειται να αποτελέσει μια κακή συμφωνία. Αυτό πρόκειται να οδηγήσει το Ιράν στο να λάβει βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ιράν δεν θα τηρήσει τη συμφωνία. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε».

«Αποδείχτηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Ιράν έχει μείνει ουσιαστικά στάσιμο όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Κατά πολλούς τρόπους, το Ιράν υπαναχώρησε σε στοιχεία του προγράμματός του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Ομπάμα, Σούζαν Ράις, προειδοποίησε τους αμερικανούς βουλευτές να μην επιδιώξουν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, την ώρα που η Τεχεράνη βρίσκεται σε συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Τέτοια παρέμβαση, υποστήριξε, θα μπορούσε να καταστρέψει τις διπλωματικές προσπάθειες.

«Το Κογκρέσο έχει διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο με τη συμβολή τους στον καθορισμό των κυρώσεων κατά του Ιράν, ωστόσο δεν θα πρέπει τώρα να αλλάξει πορεία», δήλωσε η Ράις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου