ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο αναμένει κέρδη στις τοπικές εκλογές

γαλλία-το-εθνικό-μέτωπο-αναμένει-κέρδ-641481

Η άνοδος της γαλλικής ακροδεξιάς συνεχίζεται ακάθεκτη. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αναμένει σαρωτικές αυξήσεις στα ποσοστά του στις τοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 29 Μαρτίου.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, δίνει 29% στο Εθνικό Μέτωπο _ ποσοστό που του χαρίζει την πρώτη θέση μαζί με την κεντροδεξιά. Άλλες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών το φέρνουν μόνο του στην πρώτη θέση με 30%.

Η υποστήριξη προς την ακροδεξιά ενισχύθηκε στις αγροτικές περιοχές καθώς και στα εργατικά και μικροαστικά προάστια των πόλεων όπου έχει απήχηση η εθνικιστική, ρατσιστική και αντιευρωπαϊκή ρητορική της Λεπέν.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές όμως, το χαμηλό επίπεδο των υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου μπορεί να περιορίσει τα εκλογικά κέρδη του. Αρκετοί υποψήφιοι διαγράφηκαν από το κόμμα επειδή ανέβασαν βίαια αντισημιτικά ή ισλαμοφοβικά σχόλια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ανατρέποντας την εικόνα της «μετριοπάθειας» που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Λεπέν. Επίσης πολλοί από τους υποψηφίους είναι άνω των 90 ετών.

Υποψήφιος από τη νοτιοκεντρική Γαλλία ευχήθηκε στο Facebook «να εξολοθρευτούν μια και καλή όλοι οι εβραίοι». Άλλος από την κοιλάδα του Ροδανού ανέβασε μια σβάστικα με το μήνυμα: «Μαρίν, είσαι η ενσάρκωση του Χίτλερ. Θα καθαρίσεις τη Γαλλία». Στη περιφέρεια του Ροδανού είναι υποψήφια η Ενριέτ Φραντς που είναι 100 ετών και αγωνίζεται για «το δικαίωμα σε μια ήσυχη ζωή».

Παρόλα αυτά το Εθνικό Μέτωπο είναι βέβαιο ότι θα έχει εκλογικά κέρδη. Προς το παρόν κατέχει μόνο δυο έδρες στα συμβούλια των περιφερειών ολόκληρης της χώρας αλλά στα νέα συμβούλια που θα εκλεγούν στις 29 Μαρτίου αναμένεται να έχει δεκάδες.

Οι δύο γύροι των τοπικών εκλογών θα δώσουν το στίγμα για το πού κινούνται οι γάλλοι ψηφοφόροι εν όψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε δύο χρόνια.
Στις σημερινές δημοσκοπήσεις, το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο, το οποίο σημαίνει ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ή όποιος είναι υποψήφιος στις προεδρικές του 2017 θα αγωνιστεί σκληρά για να περάσει στον δεύτερο γύρο.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου