ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης για τον Νεμτσόφ

δεκάδες-χιλιάδες-στους-δρόμους-μόσχα-643103

Κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δεν φοβάμαι» δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως υποστηρικτές της ρωσικής αντιπολίτευσης, πραγματοποίησαν πορεία στη Μόσχα προς τιμήν του επικριτή του Κρεμλίνου Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής.

Στην πορεία στη Μόσχα συμμετείχαν σύμφωνα με τους διοργανωτές 70.000 άτομα, αν και οι αρχές επισήμως μιλούν για 16.000 συγκεντρωθέντες. Το «παρών» έδωσαν και οι πρέσβεις Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίοι κατέθεσαν λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Μπόρις Νεμτσόφ.

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Αγία Πετρούπολη, όπως και στο Γεκατερίνμπουργκ και άλλες ρωσικές πόλεις.

Στη Μόσχα, η πορεία πέρασε από τη γέφυρα που δολοφονήθηκε ο Νεμτσόφ, σημείο που από το Σάββατο υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αφήνουν λουλούδια.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή, και για την προσέλευση στον αρχικό χώρο της συγκέντρωσης στήθηκαν ανιχνευτές μετάλλων.

Η συμμετοχή στην πορεία ξεπέρασε κατά πολύ τον αριθμό των διαδηλωτών που συνήθως λαμβάνουν μέρος στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης τον τελευταίο καιρό, και θύμισε τις μαζικές διαδηλώσεις του 2011 και 2012 εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν φοβάμαι», «πέθανε για το μέλλον της Ρωσίας», «δολοφονήθηκε για μία ελεύθερη Ρωσία», «οι σφαίρες αυτές προορίζονται για τον καθένα εξ ημών» ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό και τα πλακάτ των διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν στα χέρια τους μία σημαία της Ρωσίας, ενώ φώναζαν το σύνθημα «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν».

Ο Νεμτσόφ επρόκειτο να ηγηθεί πορείας διαμαρτυρίας την Κυριακή στη Μόσχα, για την οποία όμως είχε δοθεί άδεια μόνο σε περιοχή έξω από το κέντρο. Μετά τη δολοφονία, οι υποστηρικτές του αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την πορεία αυτή στη μνήμη του, για την οποία οι Αρχές γρήγορα έδωσαν άδεια.

Παράλληλα, στις τηλεοράσεις και το ρωσόφωνο Διαδίκτυο κυριαρχεί από το πρωί βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει, έστω και από αρκετά μεγάλη απόσταση, την στιγμή της δολοφονίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου