ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη συγκέντρωση διοργανώνεται στη Μόσχα στη μνήμη του Νεμτσόφ

μεγάλη-συγκέντρωση-διοργανώνεται-στ-643232

Χιλιάδες άτομα αναμένεται να βγουν σήμερα, Κυριακή, στους δρόμους της Μόσχας στη μνήμη του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Κρεμλίνο.

Ο Νεμτσόφ επρόκειτο να ηγηθεί μίας πορείας διαμαρτυρίας την Κυριακή και οι υποστηρικτές του αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την πορεία αυτή στη μνήμη του.

Η πορεία θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής και οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν προς τη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα, δίπλα στο Κρεμλίνο, όπου ο Νεμτσόφ δέχθηκε τέσσερις πυροβολισμούς στην πλάτη.

Οι Αρχές της Μόσχας είχαν εγκρίνει μία πορεία 50.000 ατόμων για σήμερα, ωστόσο μετά τη δολοφονία του Νεμτσόφ οι διοργανωτές αναμένουν ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους.

Πολλοί Ρώσοι σπεύδουν στο σημείο της δολοφονίας του Νεμτσόφ για να αφήσουν ένα λουλούδι και ένα μήνυμα, ενώ πρεσβευτές ξένων χωρών στη Μόσχα κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο της δολοφονίας του Νεμτσόφ.

«Είμαστε όλοι Νεμτσόφ» και «Je Suis Boris» είναι μερικά από τα μηνύματα που αφήνουν οι υποστηρικτές του Νεμτσόφ. Ένα από τα μηνύματα γράφει: «Μπόρις, τους τρόμαζες».

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε για τις πολιτικές του απόψεις. Κατηγορούν, μάλιστα, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιούσε εθνικιστικές κορώνες με επικίνδυνα αποτελέσματα και ότι παρουσιάζε τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «εχθρό στο εσωτερικό της χώρας».

Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δολοφόνοι του Νεμτσόφ θα τιμωρηθούν. Σε τηλεγράφημα που έστειλε στη Ντίνα Έιντμαν, τη μητέρα του Νεμτσόφ, ο Πούτιν επισήμανε: «θα γίνουν τα πάντα προκειμένου εκείνοι που σχεδίασαν και διέπραξαν αυτό το φρικτό και κυνικό έγκλημα να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει».

Ο ακτιβιστής Μαρκ Γκαλπέριν δηλώνει: «Ο κόσμος φοβάται να στηρίξει το κίνημά μας. Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης λαμβάνουν απειλές κάθε μέρα και ο Μπόρις δεν ήταν εξαίρεση. Αλλά δεν πρόκειται να μας σταματήσουν».

Οι ρωσικές Αρχές εξετάζουν μία σειρά πιθανών κινήτρων, όπως η αντίθεση του Νεμτσόφ στον πόλεμο στην Ουκρανία -λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του είχε καταδικάσει την «τρελή, επιθετική και δολοφονική πολιτική πολέμου εναντίον της Ουκρανίας». Παράλληλα, δεν αποκλείουν η δολοφονία του να οφείλεται σε ισλαμικό εξτρεμισμό ή σε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ρωσίας.

Μάλιστα, ερευνητική επιτροπή ανέφερε ότι ο Νεμτσόφ αποτελεί «εξιλαστήριο θύμα για όσους χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μέθοδο για την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων».

      Ο όρος «εξιλαστήριο θύμα» ήταν ο ίδιος που είχε χρησιμοποιήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από τρία χρόνια, προειδοποιώντας ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι σκοπεύουν να σκοτώσουν έναν από τους δικούς τους και να κατηγορήσουν στη συνέχεια την κυβέρνησή του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε επειδή σχεδίαζε να δώσει στη δημοσιότητα αποδείξεις της εμπλοκής της Ρωσίας στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Βίντεο δείχνει τη δολοφονία του Νεμτσόφ

Σύμφωνα με το Russia Today, ένα βίντεο δείχνει τη δολοφονία του Νεμτσόφ. Η κάμερα που κατέγραψε το περιστατικό ανήκει στο τηλεοπτικό δίκτυο TVC και φαίνεται να δείχνει τον δολοφόνο του Νεμτσόφ να τον περιμένει στη γέφυρα όπου δολοφονήθηκε.

Σύμφωνα με το βίντεο, ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε στις 23:31 (ώρα Ρωσίας) από έναν δολοφόνο που φαίνεται να τον περίμενε στα σκαλιά της γέφυρας.

Ο φόνος δεν φαίνεται στην κάμερα, καθώς την ώρα της δολοφονίας ο Νεμτσόφ και η γυναίκα που τον συνόδευε -εκτιμάται ότι είναι το μοντέλο Άννα Ντουρίτσκαγια- καλύπτονταν από εκχιονιστικό που περνούσε εκείνη τη στιγμή.

Ο ύποπτος ως δολοφόνος του Νεμτσόφ έτρεξε προς ένα αμάξι που τον περίμενε μερικά μέτρα μακριά, πάνω στη γέφυρα. Μπήκε στη θέση του συνοδηγού και έφυγε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου