ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις επίδοξοι τζιχαντιστές συνελήφθησαν σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα

τρεις-επίδοξοι-τζιχαντιστές-συνελήφ-649407

Δύο υπήκοοι Ουζμπεκιστάν και ένας υπήκοος Καζακστάν που ζουν στη Νέα Υόρκη συνελήφθησαν επειδή ήθελαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το FBI.

Ο υπήκοος Καζακστάν, 19 ετών, συνελήφθη το πρωί στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης την ώρα που επιβιβαζόταν σε αεροπλάνο με προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με την εισαγγελέα του Μπρούκλιν Λορίτα Λιντς.

Δύο από τους κατηγορούμενους αναμένεται να παρουσιαστούν σε δικαστήριο του Μπρούκλιν και ο τρίτος στη Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το FBI ανακοίνωσε τα ονόματα των τριών ανδρών. Πρόκειται για τον Αμπντουλρασούλ Χασάνοβιτς Τζουράμποεφ, 24 ετών, Ουζμπέκο, τον Άμπρορ Χαμπίμποφ, 30 ετών, Ουζμπέκο και τον Άχριρ Σαϊνταχμέτοφ, 19 ετών, υπήκοο Καζακστάν.

Και οι τρεις κατηγορούνται για συνομωσία με στόχο την παροχή υποστήριξης σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι κατηγορούμενοι επιθυμούσαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος […] παίρνοντας αεροπλάνο για την Τουρκία […] ενώ πολλοί από τους κατηγορούμενους σκόπευαν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες εδώ στην Αμερική, αν δεν κατάφερναν να ταξιδέψουν, περιλαμβανομένων φόνων πρακτόρων του FBI» διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στη Νέα Υόρκη Ντιέγκο Ροντρίγκες.

Ο Τζουράμποεφ είχε αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη και σκόπευε να ταξιδέψει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Ο τρίτος ύποπτος, ο Χαμπίμποφ, κατηγορείται ότι βοήθησε να χρηματοδοτηθούν οι προσπάθειες του Σαϊνταχμέτοφ να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου