ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: «Θα κάνω τα πάντα κατά συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν»

νετανιάχου-θα-κάνω-τα-πάντα-κατά-συμφ-651951

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα, Τρίτη «θα κάνω τα πάντα εντός των δυνάμεών μου» για να εμποδιστεί η επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο ίδιος θεωρεί ότι το αμερικανό Κογκρέσο είναι «το τελευταίο οχυρό» για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού έρχονται λίγες ημέρες πριν από την ομιλία του στο Κογκρέσο, στις 3 Μαρτίου, κάτι που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Ο Μπ.Νετανιάχου έχει προσκληθεί από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να μιλήσει στο Κογκρέσο, προκαλώντας την αντίδραση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην ομιλία, καθώς «δεν γνωρίζει» ότι έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

Πρόσφατα, πάντως, δύο κορυφαίοι γερουσιαστές του Δημοκρατικού κόμματος κάλεσαν τον Μπ.Νετανιάχου σε συνάντση κεκλεισμένων των θυρών, με τη συμμετοχή και άλλων Δημοκρατικών γερουσιαστών.

Το βασικό ζήτημα με την ομιλία Νετανιάχου είναι το σοβαρό ενδεχόμενο να αναφερθεί ακριβώς στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, για το οποίο υπάρχουν σε εξέλιξη διεθνείς διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Σημειώνεται ότι μερίδα του Κογκρέσου επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, την ώρα που ο Λευκός Οίκος δίνει 50% πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

«Είναι καθήκον μου ως πρωθυπουργός να κάνω ό,τι περνά από τις δυνάμεις μου για να εμποδίσω αυτή τη συμφωνία» τόνισε ο Μπ.Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του σε στρατεύματα στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Και γι’ αυτό θα μεταβώ στην Ουάσινγκτον και θα απευθυνθώ στο αμερικανικό Κογκρέσο που είναι μάλλον το τελευταίο οχυρό πριν την υπογραφή αυτής της συμφωνίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η συμφωνία αυτή πρόκειται να δώσει, με την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων, την άδεια στο Ιράν, που δηλώνει ανοικτά ότι επιθυμεί να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ, να κατασκευάσει βόμβες» κατήγγειλε ο Μπ.Νετανιάχου.

Η αναφορά αυτή του ισραηλινού πρωθυπουργού έρχεται να απαντήσει σε δημοσιεύματα του Guardian και του Al Jazeera που επικαλούνται έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, σύμφωνα με τα οποία η Μοσάντ ήταν πιο καθησυχαστική για τις πραγματικές δυνατότητες του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, από ό,τι ο ισραηλινός πρωθυπουργός στις δημόσιες δηλώσεις του.

Ήταν το Ιράν έτοιμο να φτιάξει πυρηνικά όπλα; Η Μοσάντ φέρεται να μην το πίστευε

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου