ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: «Ο Γιούνκερ αμφισβητεί την κυριαρχία της Μέρκελ στην ΕΕ»

spiegel-ο-γιούνκερ-αμφισβητεί-την-κυριαρχί-674324

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αμφισβητεί την Ανγκελα Μέρκελ στον de facto ρόλο της ως του πιο ισχυρού ηγέτη στην Ευρώπη. Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα μπορεί να τον βοηθήσει στον αγώνα του εναντίον της άκαμπτης γερμανικής πολιτικής της λιτότητας», γράφει το Spiegel.

«Ηταν σαφές εδώ και καιρό ότι η πιο ισχυρή ηγέτις της Ευρώπης θα συγκρουόταν τελικά με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, αλλά αυτό συνέβη νωρίτερα από ό,τι ορισμένοι θα ανέμεναν.

Η Επιτροπή του Γιούνκερ δεν έχει κλείσει ακόμα 100 ημέρες και συγκρούσεις μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών έρχονται ήδη στην επιφάνεια. Οι διαφορές πολιτικής είναι στην πρώτη γραμμή, με τον Γιούνκερ να αισθάνεται ότι η Μέρκελ έχει δεσμεύσει την Ευρώπη σε πολιτικές λιτότητας για πάρα πολύ καιρό. Αλλά η σύγκρουση αγγίζει επίσης ένα πιο θεμελιώδες ερώτημα: Ποιος κατέχει την εξουσία στην Ευρώπη;

Η άνοδος της Μέρκελ στην θέση της πιο ισχυρής γυναίκας στην Ευρώπη έχει τις ρίζες της σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του ευρώ, η οποία μετατόπισε την ισορροπία της εξουσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο που εκπροσωπεί τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών. Καθώς η κρίση έπαιρνε διαστάσεις, οι ηγέτες συγκεντρώνονταν τακτικά σε συνόδους κορυφής υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να σώσουν το κοινό νόμισμα από την κατάρρευση. Τις αποφάσεις τις έπαιρνε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επειδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν εκείνοι που έπρεπε να διαθέσουν χρήματα για τα πακέτα διάσωσης. Δεδομένου ότι η Γερμανία είχε τα περισσότερα χρήματα να διαθέσει, η Μέρκελ έγινε γρήγορα ο πιο σημαντικός παίκτης.

Ο Γιούνκερ θέλει να εξισορροπήσει τα πράγματα. Είναι ο πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής που έκανε εκστρατεία ως κορυφαίος υποψήφιος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προεδρία της Επιτροπής, και βλέπει την εξέγερσή του κατά της Μέρκελ ως πράξη χειραφέτησης. Πιστεύει ότι ο άνδρας που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι στο πηδάλιο της Ευρώπης, παρά η γυναίκα που υποστηρίζεται από τα χρήματα.

Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας είναι κάπως ορμητικός για το γούστο του Γιούνκερ, συμμερίζεται την βασική επιθυμία του να μειωθεί η κυριαρχία της Μέρκελ. Ο Γιούνκερ θέλει να οικοδομήσει μια διαφορετική Ευρώπη και η σκέψη του είναι εμποτισμένη με ένα μείγμα νοσταλγίας και μελαγχολίας για την εποχή του Χέλμουτ Κολ. Ο Γιούνκερ αισθάνθηκε ότι ο προκάτοχός της Μέρκελ ήταν ευγενικός, ειδικά στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των μικρότερων κρατών μελών της ΕΕ. Και δεν ήταν φειδωλός στη βοήθεια προς τις αδύναμες χώρες. Αισθάνεται ότι η Μέρκελ σκέφτεται πάρα πολύ την Γερμανία και πολύ λίγο την Ευρώπη.

Η Μέρκελ πρέπει να προετοιμάσει από τώρα τον εαυτό της για μερικά άβολα χρόνια όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει μια απόφαση στις αρχές του Μαρτίου για το αν το Βέλγιο, η Ιταλία και η Γαλλία θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για την υπέρβαση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Αναμένεται επίσης να αξιολογήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των χωρών αυτών», καταλήγει το Spiegel.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου