ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος χαμηλών προσδοκιών στο Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία

σύνοδος-χαμηλών-προσδοκιών-στο-μινσκ-675869

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο του Μινσκ, μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ, με στόχο συμφωνία για την Ουκρανία.

«Πηγαίνουμε με την ακλόνητη βούληση να καταλήξουμε, χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι πριν αναχωρήσει για το Μινσκ θα συζητήσει εκ νέου το ζήτημα με την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Συζητήσεις έγιναν και σήμερα σε επίπεδο διπλωματών, όμως σημειώθηκαν και μάχες στην ανατολική Ουκρανία, με νεκρούς και οι άμαχοι ζουν έναν Γολγοθά» πρόσθεσε.

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές έχουν συμφέρον να επιτευχθεί μια συμφωνία. «Κατ’ αρχήν οι Ουκρανοί, ώστε να μπορέσουν να ξαναβρούν τη σταθερότητά τους αλλά επίσης και η Ρωσία ώστε να έχει σχέσεις που ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της, στην ιστορία της, στο μέλλον της με την ΕΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς από την πλευρά του συνέστησε «σύνεση» καθώς, όπως υπογράμμισε, «ακόμη δεν έχει επιτευχθεί τίποτα αλλά καταβάλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας ώστε να γίνει η αυριανή σύνοδος και να επιφέρει αποτελέσματα».

Στη Σύνοδο του Μινσκ, εκτός της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ, αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο.

«Η συνάντηση στο Μινσκ είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για επίτευξη εκεχειρίας άνευ όρων και για την απόσυρση του βαρύ οπλισμού» ανέφερε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του προέδρου.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Αμερικανών και Ευρωπαίων ηγετών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στην περιοχή και μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Οι διπλωμάτες των τεσσάρων χωρών διαπραγματεύονται για να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα γίνει αποδεκτή από όλους. Το ειρηνευτικό σχέδιο, που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, στοχεύει στην εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο του 2014.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ τηλεφώνησε στους ομολόγους του της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τους κάλεσε να είναι έτοιμοι για έναν «συμβιβασμό» στα δύσκολα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA που επικαλείται μια πηγή από το Μινσκ, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην απόσυρση των βαρέων όπλων, τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην ανατολική Ουκρανία και την έναρξη διαλόγου μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών.

Η πηγή που μίλησε στο πρακτορείο υποστήριξε ότι βασικό σημείο τριβής αναμένεται να είναι το θέμα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, η επιτήρηση της οποίας η Μόσχα θέλει να ανατεθεί στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ωστόσο ο ΟΑΣΕ, η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να έχει τον έλεγχό της η Ρωσία.

«Δεν σχεδιάζεται να υπογραφεί κάποιο έγγραφο μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής. Πιθανότατα θα έχουμε κάποιο κοινό ανακοινωθέν» πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου